Akik képesek marandandót alkotni különleges emberek!

Pasquale Revoltella és Villa Revoltella Trieste

Azok az emberek akik képesek maradandót alkotni legyen az szellemi vagy tárgyi érték különleges embereknek számitanak. Emberek akik maradandót alkotnak egy közösség részére, nagyon nagy értéket képviselnek. Ezek a dolgok az egyszerű halandó emberek felé is nyítottak, hisz békés közösségekben is lehet együtt működni ( és itt nem politikara gondolok) hanem természet és környezetvédelem, gyermekvédelem, kézműves termékek készítése, műemlék vagy egy szép falusi ház megóvása, egy különleges kert ápolása , egy színházi szerep eljátszása, egy táncmozdulat megtanitása, egy művészeti alkotás létrehozása, egy matematikai összefüggés levezetése.

Az egyszerűbb dolgok is képviselhetnek kiemelkedő emberi képességeket mint a : megbocsátás,az egymás tisztelete, a kritika elkerülése, a hibák kijavitása, segítség felajánlása és folytathatnám. Természetesen senki sem szent, ki-ki megbánt,kritizál időnként másokat mert mindenki másképp látja a világot, ettől függetlenül érdemes észrevenni,hogy nem vagyunk egyformák.

Ha mindenki ugyanabból az ablakból  nézne ki és ugyanazt a tájat látná is,  mindenki másképp mesélné el az ablakból látszó világot!

Gyönyörű helyek

Olaszországi romantika

Kalandozunk el a ismét Italiában :

Pasquale Revoltella (Velence, 1795. június 16. – Trieszt, 1869. szeptember 8.) olasz vállalkozó és közgazdász volt. Szerény család ,hentes apával és korán elhaló szülőkkel középszerű oktatással. Apuka korai halála arra ösztönzi Pasquale-t,hogy elhagyja Velencét és Triesztben próbáljon szerencsét. A fát és gabonát importáló cégje 1835-ben alakul és gyorsan kialakul egy állandó vevőköre amely lehetővé teszi,hogy számos Triesztben müködő cég rész tulajdonosa legyen mint az Assicurazione Generali és a Lloyd osztrák igazgatóság főtanácsosa .Ugyan ebben a cégben megismeri Charles Ludwig von Bruck bárót a leendő hajózási, kereskedelmi és pénzügyminisztert aki a legjobb barátja lesz az évek során.Pasquale kezdeményezése és elkötelezettsége olyan erős volt a Suez-csatorna megnyitása szempontjából,hogy a döntő hozzájárulásáért későbbiekban a Suez -csatorna vállalat alelnökévé léptették elő, hisz Trieszt gazdasági fejlődése, amely szorosan kapcsolódik a tengeri forgalomhoz nagyrészben neki is volt köszönhető.
1860-ban az osztrák hatóságok börtönbe vetették, az ellene felhozott vád az volt,hogy 1859-ben az olaszországi háború során fegyverrel segitette a hadsereget és hadviselési vétségeket követett el , mivel jó barátja Carlo Ludovico von Bruck miniszterelnök is részt vett az ügyben az őket ért vád után a báró öngyilkos lett. Bár nem sokat késett 1867-ben, Franz József császár neki szánt rehabilitása amellyel a tévedést elismerték és egyben megkapta a bárói címet, sajnos az életéből már nem sok volt hátra. Hosszú betegség után 1869.szeptember 8-án halt meg és végrendeletében az összes vagyonát : Trieszti városházát amely Piazza Venezia téren található valamit a nyári vidéki villáját amely Villa Revoltella néven ismert benne található összes műemlékekkel Trieszt városának adományoza. A műemlékek egy neki szentelt muzeúmban találhatóak.

Villa Revoltella nyári nyitvatartása minden nap : 07.00 tól 20.00-ig. Belépés ingyenes.
Miért érdemes ide jönni ?

Il parco più bello d’italia- Olaszország legszebb kertje- listán szereplő Villa Revoltella-t érdemes felkeresni.
Gyerekeknek : a parkban kisebb tó található benne színes halakkal és népes teknős családdal ( etetni tilos ) valamint árnyas sétányok és egy modern játszótér várja kisebb nagyobb gyerekeinket.
Felnőtteknek : romantikus park, csodaszép villával és templommal valamint fantasztikus tengerre néző kilátással a lankás dombok tetején.
Pontos cím : Villa Revoltella Via Carlo De Marchesetti, 37, 34139 Trieste TS
A teljes kert látogatható a templommal együtt mig a villa csak kivűlröl tekinthető meg.
Ha éhes vagy szomjas lennél a keritésen kivűl, 150 m-re egy kiváló cukrászda található.
Jó szórakozást kivánok !

Az íróról:

 

Véleményezd!