Kórház a város szélén avagy a legjobb étterem ahol valaha is jártam!

Corodvado tartogat nekünk néhány kellemes meglepetést amely Bibione-től alig 40-km található és Olaszország egyik legszebb Borgoja (faluja) nevet viseli.

Itt aztán minden van, legyen az játék gyerekekkel, egy kultúrális utazás vagy szórakozás a gastronomia jegyében!

Gyerekkel is garantált a kikapcsolodás hisz a Municipio (önkormányzat) mellett található csúszdabirodalomban a játék garantált, már csak rajtunk múlik,hogy a dombra fel és dombra le szaladgálás során,hogyan szedjük le a gyerekeinket.

Ha éhesek vagyunk két nagyon jó lehetőség van, az egyik irány a Viale della Stazione (Vasút utcája)ahol az utca végén a vasútállomás mellett található La Stazione di Cordovado Pizzeria ahol isteni pizzát ehetünk és ugyanitt pár euroért légcsúszda és légvárban találhatjuk magunkat.

A másik lehetőség,hogy egy elegáns villában ebédeljünk vagy vacsorázunk ahol viszont a gyerekeinkre is gondoltak ,hisz remek játszótér áll a gézengúzok részére 

Villa Zannier-Variola most Villa Curtis Vadi (Cordovado, via del Pino 10)

Nyitvatartás :szerdától vasárnapig 9:30-tól 23.00-ig

A meseszép parkosított kerttel rendelkező tizenkilencedik századi villa amelynek kertjében egy szökőkútban is gyönyörkődhetünk.Az épület három emeleten helyezkedik s amely egy hosszúkás téglalap terv szerint épült.

A főhomlokzat, szimmetrikus elrendezésü s az erre felé nyíló ajtók és ablakok öntött architraves párkányokkal díszitettek.A kissé emelt földszinti rész rusztikus benyomást kelt az egyszerű portál ellenére.A kertjében több száz éves fák és ha szerencsénk van és erre járunk egy olasz eskűvőt is megtekinthetünk hisz az épületben található étterem messze földön híres.

A hely érdekessége ,hogy a második világháború alatt kórházként működőtt 220 ággyal.

Álomszép hely

Egy elérhető álom

Ez a varázslatos hely amely méltán viseli a “legszebb Borgok (faluk) Olaszországban” címet.

Ódon falai megőrizték, szinte teljes épségben a letűnt korok szépségét, az itt található középkori vár rész valószínűleg,egy erődített őskori településre (castelliere) épült s az évszázadok során számos épülettel bővült ilyen a :

Palazzo FRESCHI-Piccolomini ház-villa amely a vár falon belül helyezkedik el a Cordovado központjában,Pordenone megyében. Reneszánsz évek idején itt már egy romantikus vár és egy erődített település állt .

A tizenhetedik század màsodi felében 1669 és 1704 között,kihasználva a már meglévő vár épületeit a nemesi Attimis család részére egy újabb palotát emeltek,a család ez idő tájt már megszilárditotta hatalmát a város felett ,igy e venetói villa méltán tükrőzte vissza a család gazdaságát.

Az Attimis családot a Freschi di Cuccanea család követte akik 1820-ban években egy óriási parkot emeltek valamint az épület egyes elemeit ledöntötték és újabbakat emeltek helyükre a mostani főomlokzat is ezt a régi kort tükrőzi.

Az 1941 évektől mind mai napig a Piccolomini di Siena család tulajdona akik az épület dél-keleti szárnyát rusztikus neoreneszánsz stílusban klasszikus stílusban átépitették.

A itt található kert az ösvényekkel, kisebb-nagyobb dombokkal és fafajok ügyes megválasztásával sokkal nagyobbnak tűnik mint valóságban. A várárok amelyben egy kis patak zubog és a kert dombjain található római kőemlékek méltán teszik romantikusa a helyet.

A parkban olyan fafajokkal találkozhatunk , mint például :a Magnolia Grandiflora, a japán juhar, keleti platán, Sophora japonica és Morus Alba.

A Borgoban (faluban) találhatjuk ezenkivül a közelmúltban felújitott kis középkori templomot ahol az egyik freskó a híres Giotto iskolából kerül ki.

Palazzo del Municipio (Cordovado)

Itt közvetlen mellette van a csúszdapark amely viszont csak délután van nyitva (figyelem nem vizí vidámpark,de a játék garantált)

A Palazzo del Municipio (önkormányzat) épült az 1606 években a “nemes emberek vendégháza volt „ akik a Cordovadoban található szentély-kolostorba zarándokoltak.Egy 1740-es okírat szerint állandó orvosnak és iskolának is helyett adott.A házban több püspök is vendégeskedett.Ma a városházá található az épületben.

Palazzo Cecchini – Palazzo Mainardi – Ex Convento dei Domenicani (Cordovado)

A Beato Giacomo delle Zattere Velencei domonkosok szerzetesek 1714-ben kolostort alapíttanak ezen a helyen,ahol létrehoznak egy kollégiumot,egy ebédlőt,kolostori szállást valamint egy könyvtárat is.A kolostor több kevesebb megszakitásokkal 1806 október 6-ig működik Napoleon érkezéséig,amikor a szerzetesek végleg elhagyják a kolostort.

A 1809-1811 időszakban az épület Vincenzo Marzin vásárolja meg,majd leszármazottjai az épületet eladják Eng. Francesco Cecchini (1865),aki felújítja a homlokzatot,a belső szárnyat.

A modern időkben a ház lassan átkerül a város tulajdonába amely manapság mint kulturális központ és nyilvános könyvtárként üzemel ez a Palazzo Cecchini,mig a Palazzo Mainardi az egyházmegye óratóriumaként működik tovább.

Alig 5 perc autóval egy másik gyönyörű hely Sesto al Reghena ide is érdemes elmenni ha van időnk.

Wrong coordinates

Un piccolo borgo medievale, un magico percorso incantato, questo è il Cordovado!Il‘castro Cordevadi’ con un atto di investitura del 1276 che invece di oggi ha il titolo :

i “Borghi più belli d’Italia”!Cordovado è circondato da antiche mura e immerso in un area e un parco storico,il castello situato vicino ad un castelliere preistorico e fu costruito all XI secolo.

Le migliore cose da fare a Cordovado e da visitare :

Palazzo Freschi Piccolomini si trova all‘interno della cerchia murata, dove una volta si trovava il castello. La villa ha un bellissimo giardino immersa nel verde con i piccoli colli,sentieri e laghetti .

Sempre all’interno del borgo troviamo il palazzo Agricola e la piccola chiesa medievale, recentemente restaurata, che conserva un affresco attribuito alla scuola giottesca..
Nella parte sud del borgo fortificato sono ancora presenti il doppio fossato, la muraglia, e la torre portaia.

Oltre questo e da visitare Villa Zannier-Variola ora Villa Curtis Vadi (adesso ristorante) ,Palazzo del Municipio edificato nel 1606 che hospito le persone nobili e ospitava dei pellegrini del Santuario,Palazzo Cacchini.Palazzo Mainardi Ex Convento dei Domenicani del convento dei padri della congregazione del Giacomo Salo

Az íróról:

 

Véleményezd!