Mindenki külön egyéniség de a szállak mindig is összefonódnak …..

A Strassoldo 1918-ig a Magyar és Osztrák Monarchia  egykori területén volt,ma már  Cervignano del Friuliban található Udine megyében. Ha felkeresed Strassoldo-t vissza lépsz egy ősi középkori faluba amely mai napig megőrizte szépségét és varázsát. Az aprócska Borgo különlegesége,hogy az itt található park hőmérséklete sosem megy le 13 fok alá amely pozitívan befolyásolta az itteni élővilágot és a természetet.Ez az éghajlat lehetővé tette számos egzotikus növény meghonositását a pálmáktól a kínai rózsaig.Strassoldo védelmi funkciója a tizenhetedik század végén lecsökkent amely lehetővé tette a természet(es) átalakulását amelyet híven tükröz a Borgohoz tartozó kert és az azt szegélyező park : kortárs növények,háromszáz éves magnólia, számos taxus,hársfák, ősi rózsák,kaméliák és színes hortenziák, mint egy színes vidám társaság,úgy ölel körbe minket . A kertet egy kisebb patak szeli át amely zavartalalan környzetet nyújt kacsáknak ás hattyúknak is.
Első izben 1190-ben dokumentumokban jelenik meg ez a név mint Bernardus di Strasóra de egyes legendák szerint Rambaldo di Strassau aki 5.században élt és Attila a hunok vezére ellen harcolt lehet a névadója a településnek amelyet Palladio történész gyűjtött össze leveleiben.Többen viszont egy másik történetre esküsznek amely egy valódi eseményen nyugszik, amely szerint a 4 században a gyönyörű Ginevra Strassoldót Odorico di Villalta kötött házassága után közvetlen, elrabolta Federico Cucagna a másik feudális birtok úra s ,hogy semmi baj ne érje az elrabolt menyasszonyt, a szeretett férje sziklává változtatta. A szikla addig maradt így mig a férje meg nem találta hitesét és megnem csókolta.

Aki erre jár ki ne hagyja!Pontos cím : Castello di Strassoldo di Sopra via dei Castelli, 21 – 33052 Strassoldo

A kastély a Strassoldo család tulajdona amely időnként van csak nyitva, de a Borgo látogatható.

Gyerekekkel is érdemes ide jönni,hisz a környéken számos érdekes helyet fedezhetünk fel mint innen 8 km-re található Palmanova ( kattints a kék színre ) vagy 40 km-re Grado .

Most pedig kanyarodjunk el egy kicsit a történetben !Ki ismeri a híres Radetzky indulót ? Pontosan mi köze van Strassoldonak Radetzkyhez és a Magyarokhoz ? Mert hihetetlen de a a szállak mindig is összefonódtak, így volt régen és ma sincs másképp.

Joseph Wenzel Radetzky ( (Sedlčany, Csehország, 1766. november 2. – Milánó, 1858. január 5.) cseh grőf,osztrák-magyar császári tábornagy a 19.század jelentős katonai vezetője akinek nevét halhatatlanná id.Johann Strauss a Radetzky indulóval tette. Radetzky a Strassoldoi kápolnába kötött házasságot Francesca Romana von Strassoldo-val közös gyermekük Radetzky Friderika palotahölgy, aki gróf Wenckheim Ferenc huszár kapitánnyal kötött házasságot.Gyermekük Wenckheim Frigyes aki saját unokatestvérével Wenckheim Krisztina Annamária Regina -val házasodott..és már itt is vagyunk Magyarországon…A szerelmes Wenckheim Krisztina és férjének köszönhetően két szépséges palotában gyönyörködhettünk Magyarországon, az egyik a Szabadkigyósi Wenckheim-kastélyt a másik a mai Budapesti Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főépülete. Ez útóbbit Frigyes halála után 1927-ben az örökösök a fővárosnak adományozták.

Legközelebb Magyarország Wenckheim palotáról írok, köszönöm figyelmüket !

Az íróról:

 

Véleményezd!