A “kacsalábon” forgó kastély, avagy a Napraforgó villa

Egy villa amely képes maga körül 360 fokban elfordulni 1935-ben.

96 évesen meghalt egy hölgy, akit Lidiának hívtak, olvastam tavaly nyáron az egyik újságban. A hölgy vezetékneve Invernizzi volt, íme az Apukájának igaz meséje:

Hol volt, hol, nem volt, volt egyszer egy ember, aki felnőttkorában sikeresen levizsgázott, és mérnök lett belőle. Gyönyörű parkban, mesebeli tájon, található a villája, amely képes volt maga körül 360 fokban elfordulni (a régi és a mai kor zsenialitása), mielőtt azt gondolnánk, hogy ez az utóbbi 25 év találmánya, nos ez óriási tévedés, mert a villát, 1929-1935-ben építették, a zseniális olasz mérnök tervei alapján: Angelo Invernizzi, aki egy álmot valósított meg, ezért is hívják a házat Villa Girasolenak, másnéven Napraforgó háznak.

A mérnök álma nem kevesebb volt, mint az, hogy a háza, mint a mesében, kövesse a tündöklő napfényt, hisz nem kevesebbet tudott, mint megfordulni maga körül, 360 fokos szögben, apránként, szép lassan.
A ház 9 óra 20 perc alatt, pontosabban, 4milliméteres másodpercenkénti mozgással, képes volt maga körül teljes körben megfordulni.
A ház forgása, egy különleges, 43 méter hosszú tengelynek volt köszönhető, amely különböző sínek kombinációjával jött létre. Angelo Invernizzi munkáját Ettore Fagiuoli építész, és Caracciolo mérnök segítette.A házban semmiféle zaj nem volt érzékelhető, csak a forgás csodája!
Hasonlót, csak 20 évvel később, egy Forster nevű amerikainak sikerült létrehoznia.

Wrong coordinates

Ha kiváncsi vagy erre a „kacsalábon” forgó házra ime a pontos cim
Hol? Venetó megyében, 37036 San Martino Buon Albergotól 5 km-re, Marcelliseben.

 

Magyarországon, ebben az időszakban már felépült a Millenniumi földalatti vasút, amelyhez 1860-ban kezdtek hozzá, majd a nagyközönség számára, 1896 május 2-án adták át, és amelyik a kontinens első földalatti vasútja volt.
Kacsalábon forgó kastélyról pedig Karinthy Frigyes irt remek mesét

La casa ruotante

Villa Girasole divenuta famosa tutto il tutto mondo che si trova a Mezzavilla di Marcellise.Villa Girasole detta anche villa girevole è un capolavoro di Ettore Fagioli(architetto) e Caracciolo(ingegnere) e Angelo Invernizzi (ingegnere).
La casa girevole costruita tra il 1929 e il 1935 a Marcellise,
L’edificio riusciva a ruotare di 360° in 9 ore,seguendo il sole con un movimento costante ma lenta grazie peró a motori interni.

Az íróról:

 

Véleményezd!