Sokszor hallom, nincs pénzem erre vagy arra!

Pedig észre sem vesszük, hogy a hobbinkkal néha nagyon is sokat lendítünk a piacon, legyen az profi vagy amatőr. Ez utóbbinak nagyobb az értéke mint gondolnánk, hisz vissza tükröz minket.
Mindenki tud valami különlegeset, mint például Verbói Györgyi barátnőm, akinek tortái felérnek egy cukrászda kínálatával,van egy kedves barátnőm Sápi Orsolya aki gobelin képeket készít. Van akinek mesés rajzaiban gyönyörködöm, és szűk családi körömben egy majdnem füvesember, Pótapám és Anyukám segítségét kérem. Ha pedig kertészeti és nyelvlecke tanácsot szeretnék, Apámhoz fordulok, és ki tudja még hány barátom művész ebben a nagy világban.Nagyra tartom Ferit és Tibor barátomat is, akinek a blogomat köszönhetem.
Gyönyörködünk a munkánkban, és észre sem vesszük, hogy többet adunk mint néhány hivatásos profi.
Gyerekeim megszületése előtt évekig festettem, amolyan amatőr módon a magam örömére.
Természetesen valamiből meg kell élni, de általában sokkal nagyobb értéke van azoknak a dolgoknak amelyek már nem csak a megélhetés szűk korlátairól szólnak, hanem rólunk.
Ha van valami érdekes dolog ahova Te jársz legyen egy szép táj,egy érdekes kirándulás,egy finom bor amit te készitesz, egy hobby amit szívesen megosztanál magadról, örömmel várlak, írj nyugodtan, a Te boldogságod sokak boldogsága lehet.

Minden a pénzről szólna!? Kötve hiszem, azt bízzuk a profikra, és az olyanokra, akiknek csak e körül forog az életük (szegények)!

Én elmentem a vásárba fél pénzzel, nos beszéljünk a Scec-ről, amely több Olaszországi régióban megtalálható. Igen, ez nem forint, nem korona, és nem Euro! Mire jó? Többre mint gondolnánk,
ez a Scec, ami egy regionális valuta.
A helyi valuták célja a különböző vásárlások elősegítése, ezt a pénzt nem lehet megtakarításra vagy befektetésre felhasználni, viszont ez a helyi pénznem alternatív vásárlásra jogosít fel, vagy kiegészíti a hivatalos pénznemet. Utópia lenne? Kötve hiszem, mert számos országban már működik. Az Usa-ban: Ithaca Hours néven, vagy Franciaországban Rers néven.

A Scec egy bónusz lehetőség, ahol a tagok úgy dönthetnek, hogy árcsökkentést adnak egymásnak önkéntes, és mégis törvényes alapon. A Scec elfogadási aránya mindenki egyéni mérlegelési jogkörébe tartozik, amolyan szolidaritás lehetőség, amelyben: termékeket és szolgáltatások kínálatát lehet igénybe venni, általában 10-30% árkedvezménnyel.
Mire jó? Ösztönzi a helyi termelést, és amelynek az a célja, hogy visszaforgassa a helyi vagyont a helyi lakosságnak, ne mindig a multinacionális profik járjanak jól.
Ez nem utópia hanem egy létező nagyon is aktuális dolog, hisz nemzeti koordinációs területi képviselők által megszavazott aktivisták ötlete a Scec, amely biztosítja a méltányosságot, az átláthatóságot, és az egyensúly kérdését a regionális / nemzeti alapon.
A Scec 2008-ban született, Dél-Olaszország területén, Arcipelago Scec néven. Rómában az Ecoroma-ként létezik, Toszkánában pedig Tau néven szerepel, Umbriában “Thyrus” néven,
a Venetoi régióban pedig jelen pillanatban csak Veronában létezik.

Egy lehetőség

Helyi valuta

Sok hasonló nemzetközi kezdeményezés van, ilyen például a sokak előtt is ismert Bitcoin, amely olyan digitális fizetőeszköz, amely hatóságoktól mentes. Azt már kevesebben ismerik, hogy Olaszországban is számos digitális portálon pl: www.mercatodeifolli.it lehet a Scec-el, mint fizetőeszközzel árut vásárolni, és szolgáltatást igénybe venni.

Az íróról:

 

Véleményezd!