Kerekesszékkel Velencében
Csak nem gondolod ,hogy te otthon maradsz ?

Velence ha csak részletekben is de megközelithető kerekesszékkel ( de természetesen kisérőre szükséged lesz).

Útvonal : San Moisè – Museo Correr – Museo Archeologico – Torre dell’Orologio – Chiesa di San Zulian – Basilica di San Marco – Palazzo Ducale – Campanile di San Marco – Ponte dei Sospiri.

A Piazzale Roma téren vagy a vasútállomásnál szállj fel az 1. vaporetto vonalra (a kerekes székekkel megközelíthető) a Grand Canal mentén majd menj a S. Marco Vallaresso megállóig .

Calle Vallaresso követendő útvonalon a Campo San Moise terecskén moló elött egy barokk homlokzattal rendelkező templomhoz érsz amely a molóval azonos nevet visel .Jobb oldalon a 14.századi harangtorony található.A templom mindkettő bejáratánál egy lépcsőfok van ( kérj segitséget ).

Calle Vallaresso-ból fordulj jobbra,hogy megérkez a Piazza San Marco térhez.Amikor belépsz a Napoleon szárny/csarnok alá gyönyörü kilátás fogad a tér felé, de szükséged lesz,hogy némi segitségre,hogy 3 lépcsőfokot leküzdjél ,innen fordulj balra a keskeny Calle del Salvadego-ba, amely elvezet a festői Orseolo gondola kikötőbe,majd fordulj jobbra ,hogy megérkezzél a Procuratie Vecchie csarnokon keresztül a tére , ahol már akádálymentes területre érkezel.Biztos vagyok benne,hogy különör érzés fogsz itt érezni hisz a Szent Márk tér ezer évig a Velencei Köztársaság politikai és vallási életének szíve és jelképe.
A Szent Márk téri múzeumok a következők : Correr Múzeum,Nemzeti régészeti múzeum (il museo Archeologico Nazionale)és a Nemzeti Könyvtár hatalmas termei (Biblioteca Nazionale Marciana). A mozgássérült emberek a Calle del Salvadego bejáratnál tudnak belépni de ehez előzetes bejelentés szükséges ,mivel a felvonóhoz egy 72x 100 cm pallót tesznek le számodra.
Az Óratoronyig amely velencei reneszánsz egyik legjelentősebb épülete nyugodtan el tudsz jutni egészen a a San Zulian egyházig amely akadálytalanul elérhető, ahoz,hogy a templomba beléphess két bejárat áll rendelkezésedre a főbejárat ahol segitőddel 2 lépcsőfokot kell leküzdened ,az oldalsó bejáratnál csak egy lépcsőfokkal lesz problémád.Ha bent vagy a templomban lesz időd nézelődni. A San Zulian templom létezéséről szóló első dokumentum 1061-ből származik.A templom 1205-ben a tűz martalékává lesz, amely tönkretette a várost is. Az újjáépittés és rekonstrukció összefonodik egy rendkivüli (Ravennaból származó) tudós, orvossal Thomas Rangoneval.A Velencei szenátus neki anno neki itéli a templom homlokzatának az újjépitésének lehetőségét, cserébe az orvos megkapja a jogot,hogy a bejárat elején elhelyezék mellszobrát és a halála után a templomba helyezék el a sírhelyét. Az orvos igy megkapta azt amire mindem halandó vágyik a halhatatlanságot és mi halandók elgondolkodhatunk azon ,hogy ha pénz jó kezekbe kerül egy- egy felmérhetetlen kulturális örökség részét fogja képezni.Ez a templom jó példa erre.

Ha már mindent megcsodáltál sajnos inen tovább nem tudod folytatni az útadat kerekesszékkel. Itt csak a képzeletedre hagyatkozhatsz , itt kezdödik a Mercerie számos üzletek,kávézók, éttermek találhatóak itt, amelyek összekapcsolják a Szent Márk téret a Rialto híddal.Ha már itt vagy a vílág egyik legszebb városában, ne csüggedj el, hanem fordulj vissza,hogy megcsodáld a San Marco bazilikát amely csak 1807- ben lett hivatalosan a város katedrálisa,elötte a San Pietro di Castello töltötte be ezt a szerepet.

A leginkább megközelíthető bejárat a bal oldalon van, bár körülbelül 5 cm-es lépcsőt találsz amit kisérőddel le kell küzdened viszont kérésre egy pallót tesznek le. A bazilika belsejében szabálytalan a padlózat, tehát óvatosan közlekedj.A bazilikáról számos leírást találsz tehát csak néhány fontosabb dolgot írok le itt neked :
Velence alapjaiban homokos szárazföldre épült amely ezen a ponton érintkezik legjobban a tengerrel, igy ennek ellensúlyozására illetve a nagy súly elosztásáre a bazilika 3 részre osztódik : alsó színt,terasz,kupola. A bazilika : 76,5 méter hosszú és 62,60 széles , míg a központi kupola 43 méter magas.A két főbejárat az ” arab”időkre emlékeztett amelyben a háromszög és boltíves építészett találkozott, utalva a hajdani Alexandria városra amelyet Nagy Sándor alapított Egyiptomban és ahol a város védőszentje Szent Márk vértanú volt.
A bronz ajtók különböző korszakokból származnak a déli a Szent Clemente kapu a tizedik századból származik , míg a központi kapú eredete bizonytalan valószínű a tizenkettedik századra tehető. Bent a katadrálisban számos csodálatos műremeket csodálhatsz meg amelyet könnyedén meg tudsz nézni .

Amire figyelned kell és ahol segítségre lesz szükséged :A Palad’Oro, az aranytáblahoz való hozzáférést, négy meglehetősen meredek lépcsőn lehet feljutni ( Pala d’Oro, az aranytábla a bazilika főoltárán található világhirű ötvösmű amely két részből áll egy 3,34 méter széles és 2,12 méter magas fatáblából és a ráhelyezett vastag aranyréteggel borított ezüstlapokból. A táblán 1927 igazgyöny és drágakő valamint 255 zománckép és 39 szenteket ábrázoló kisebb mellszobrok.
A kincstár egy külön helyiségben van amely bejáratánál két nem túl magas lépcsővel (kérj segitséget) valamint a termen belül egy lépcső jobbra és egy balra a teremben belül találsz meg.
A múzeum látogatásához fel kell venni a kapcsolatot a munkatársakkal, hogy a lifttel fel tudjál jutni , míg az emeletek között szintén nem lesz problémád,a lépcsőre szerelt egy személyes ülőlift segitségével tudsz közlekedni,amelyek lehetővé teszik neked majd az egész muzeum bejárását.

Amikor elhagyod a bazilikát, tarts bal kezed irányába igy nemsokára a Palazzo Ducale-nál találod magad.Itt kormányzott a Velencei köztársasság eredeti nevén Serenissima Repubblica di Venezia államalakulata élén a Doge-vel a 8. századtól az 1797. Talán nem hiába hivták Velencét szép ” hölgynek” a világ királynőjének illetve a városállamot méltán nevezték Serenissima-nak (Serena : derűs) a Legderüsebbnek.
A főbejárat a Porta del Frumento nál van ,de ez számodra nem megfelelő menj a Porta della Carta -bejárathoz ahol kerekesszékeddel is nyugodtan közlekedhetsz, máris ott vagy a csodálatos monumentális belső udvaron a Scala dei Giganti ( Óriások lépcsője) nél ahol két óriási alakját láthatod Neptumot és Mercur-t.Ha már itt vagy csodáld meg e helyet amely főként Sansovino műve, az árkádos udvar homlokzata részben gótikus illetve reneszánsz díszités is fellelhető utalva a későbbi korok művészetére. Az udvar közepén díszkút. Jól látszik a Szent Márk-székesegyház is.
( Egy kis kitérő : a földszinten egy kávézó és számodra is megfelelő toilette található).
A Doge palota látogatásához fel kell venni a kapcsolatot a munkatársakkal, hogy a lifttel fel tudjál jutni , míg az emeletek között szintén nem lesz problémád,a lépcsőre szerelt egy személyes ülőlift segitségével tudsz közlekedni,amelyek lehetővé teszik neked majd szinte egész palota bejárását (kivétel a Sóhajok hídja és a Börtön).
A Palazzo Ducale annyira szép,hogy valószínű,hogy soha nem fogod elfelejteni. A termekben több száz festmény ezeket nem lehet egymással összehasonlitani talán érdemes külön megemliteni a Tintoretto Paradicsomát amely a világon a legnagyobb vászon amelyre valaha festettek s amely a Doge (dózse) trónja felett található a Nagyteremben. A kinti oszlopok közül,hogy megőrizék az utókornak a termekben vannak kiállitva.
A termekben gazdag hadviselési gyűjtemény,lakótermekben található számos értékes festmények és érték tárgyak, használati tárgyak,dózsék személyes tárgyai és portrék és egyébb emléktárgyak.Az egyik teremben található egy hatalmas földgömb hűen ábrázolva a világ akkor ismert részeit ,amely egyben a világ akkori legpontosabb ábrázolása.
A múzeum gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a középkori és kora, újkori hadviselés tárgyi emlékeiből, érmékből. Külön említendő a dózsék hagyatéka, a lakótermek berendezési tárgyai, reneszánsz és barokk kori használati tárgyak, a dózsék által megrendelt egyéni és csoportos portrék, egy hatalmas földgömb és párja, ugyanakkora éggömb – az akkor ismert világ legpontosabb ábrázolásai.

Ahogy kiléptél a Porta della Carta bejáraton a ” Ház úrával, ahogy a velenceiek hívják tréfásan “El parón de casa ” találod szembe magad.Ez nem kísértet ne félj, mégcsak nem is egy doge (vezér ) szelleme kering Velence felett , hanem az harangtorony másnéven Campanike di San Marco.A San Marcoi harangtorony Velence egyik legfontosabb szimbóluma.
Képzeld el ide is fel tudsz jutni természatesen segitséget kell, hogy kérj a személyzettöl,hogy a főbejáratnál lévő 4 db 17 cm és még 1 db 14 cm lépcsőn feljussál. A magasba felvonóval tudsz majd feljutni ahol majd 100 m magasból tudod (98,6 m) megcsodálni Velencét. A kilátás csodálatos.
Hogyan lehet félig megsüketülni Velencében?
Tréfát félre téve ha lehet ne délben keresd fel a ” ház urát” a harangtornyot ,mert elég hangosan szól.
Ha ismét kint vagy a téren jobb kezed felől menj el a tengerig ahol a San Marco tengeri öblöt csodálhatod meg, ha megfodultál és háttal vagy az öbölnek a jobb kéz felől némi rálátás nyílik a Sóhajok hídjára és a Börtönökre.

Sospira-Sóhajtoz

Sóhaj hatása

Visszafelé mintha gombolyagot tartanál a kezedben kövesd az általam leírtakat,hogy vissza találj a S. Marco Vallaresso megállóig.

Érezd jól magad!
Ha szükséged van rám megtalálsz a Facebookon Szondi Gabriella – Bibione vagy a E-mail : vakaciogabry@gmail.com

Az oldal teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll.
A teljes anyag felhasználható abban az esetben ha a forrást
(szerző neve és kattintható link formájában) feltűnteti.
© Szondi Gabriella 2017
© Kotysoft

Wrong coordinates

 

Az íróról:

 

Véleményezd!