Romeo Igaz története

Hol vagy Romeo? Hol vagy szerelem? Hol van a szeretet?

Az ember sok mindent lát maga körül, a világ nagy!

A férfiakat sokszor bántjuk,pedig ha ismernénk őket talán sok kapcsolat megmenthető lenne .A sok veszekedés és súrlódás a legerősebb kapcsolatot is tönkreteszi,azt pedig hiába várjuk,hogy majd jön Romeo, ha mi Juliák nem engedünk a saját igazunkból.

Gyakran a Juliák, még mindig a velük hozott lelki és érzelmi tanitásból épitkeznek,ami ha szerencséjük van a szeretet,tisztelet ha nincs szerencséjük a félelem és bűntudat.Akinek sérült az önértékelése az valószinü az utóbbi kategóriába tartózik.A felelősség nem a gyermeké hanem a szülőé!
A szülő nem Isten itélkezni és fájdalmat okozni nincs joga,mondván ha nekem se volt jó,neked is ki kell bírni.A szülő attól még,hogy ordít néha a gyermekével még nem rossz szülő ha másnap bíztositja gyermekét arról,hogy a világon a legjobban őt szereti.

A legnagyobb hatalom a szeretet és a legnagyobb kincs a gyermekünk!

Az ember egy napon rádöbben arra,hogy az életben igazán semmi sem fontos.Sem pénz,sem hatalom,sem előrejutás,csak az,hogy valaki szeresse őt igazán.

Sono tanto ricco e il mio sentimento per lei divora tutto,sono tanto ricco,e senza di lei tutto diviene nulla.

(Johann Wolfgang von Goethe)

Hol vagy Romeo?Hol vagy szerelem?Hol van a szeretet?

Mindenki ismeri Romeo és Julia meghiúsolt szerelmét amely a tizennegyedik században játszódik a Bartolomeo della Scala család égisze alatt .A harc a Montague-k és Cappelletti (Capulet) között, az esküvő titok, a két szerelmes rövid de halhatatlan szerelme majd a halál mind egyetlen kiút.

Luigi Da Porto egy költő és irodalmár aki Friuli tartományban él, Cividale városában az 1510-ben.Luigi egy kisebb katonai egység parancsnoka, aki a Del Torre ágból származó Antonio Savorgnan nagybátya mellett harcol ,hogy ellenőrizzék a Velencei Köztársassághoz tartozó Friuli tartományt.

Friuli tartomány mindig ki volt téve az Olasz és Ausztria mint két vezető hatalom közötti konfliktus harcterének, amely a Velencei Köztársasság és I.Miklós Ausztria császára vezetésével zajlott.
Luigi aki a húszas éveiben jár egy nap egy álarcosbálba lesz hivatalos február 15-én 1511-ben a Savorgnan palotába,Udinébe ahol beleszerett a Del Monte ág sarjába a bájos, 15 éves Lucia Savorgnan-ba aki viszonozza érzéseit.

Az időszak sajnos nem kedvez a szerelmeseknek,hisz a velencei megszállás során a nemesek állandó háborúban állnak egymással, amely heves
elégedetlenséget vált ki a lakosság körében,mert a kemény kiváltságok amelyeket a papok és a nemesség élvez,semmibe veszi a köznép és a parasztok jogait a magas adózással és az katonai kötelezettséggel.
A velencei kormány soha nem tekintette a Friuli tartomány egyenrangú föld területnek ,de érdekeit szolgálta,hogy megtartsa ezt a részt,hogy távol tartsa a császári és a török seregeket .A politikai döntések hiánya viszont meghozta a negativ hatást, igy február 27-én 1511-ben Giovedi Grasso – Zsiros Csütörtökön elszabadult a pokol, a Zambarlani –ak a velenceiek Antonio Savorgnan Del Torre vezetésével és a feudális Strumieriek az ausztria képviselői között.
A háború és a viszály magába foglalja a két családi ág a Del Monte és a Del Torre ellenségeskedését és gyülöletét amikor legfőképpen, Antonio Savorgnan Del Torre átáll a a császári oldal felé.A döntésének a következménye ,hogy velencei Tízek Tanácsa elkoboza a vagyonát és a zavargások rémálmaként még a pestis is kitör.
Luigi Da Porto és Lucina nyiltan nem vallhatják be szerelmüket,hisz családjuk egymás ellen harcol a Savorgnan del Torre és Savorgnan del Monte ,de ahogy alkalmuk nyilik titokban találkoznak és titkos esküvői fogadalmat tesznek a szerelmük egyesülésére.
Sajnos 1511-ben egy végső összecsapás során a császári lovasság Cormons és Gradisca környékén Romeo pontosabban Luigi de Porto nyakát egy lándzsa megsebesítette úgy,hogy örökre lebénul a bal oldalán.
Igy oda veszik mindene,a büszkesége, a katonai karrierje,a jövője Juliával avagy Lucia-val a szerelme.
Velencei kormány,hogy rendezze a családi konfliktust és a vagyont, Juliát avagy Lucia Savorgnan dal Monte hozzá kényszeríti az ellenséges Luigi családjához ( ahol Romeo avagy Luigi már nem jöhet szóba) a száműzetésből haza tért Francesco Savorgnan Del Torre-hoz.

Romeo feláldozta önmagát,hogy Julia boldog legyen és az útókornak megírta saját regényét  :Giulietta (Júlia)

Ahol a házasság kiválasztottja, Ő lehetett volna, ha nem szól közbe az élet és a háború!

Kivánok mindenkinek aki fájdalomban él (élt) a feloldozást.

Ha együttérző felelősség egészséges lelkiismerettel párosul,még lehetőségünk lehet az egészséges (kapcsolat) választásra.(Suzan Forward)

Bocsánatot kérni valakitől bonyolult dolog, kényes kötéltánc a dacos büszkeség és a könnyes bűnbánat között, és ha nem nyílunk meg teljesen a másiknak, minden bocsánatkérés üresnek, hamisnak hangzik.(Paul Auster)

A szeretet nem áldozatvállalás, hanem életszükséglet (nélkülözhetetlen az élethez).Làzàr Ervin

Útószó :

William Shakespeare a nagyszerű dráma író nyomában jártam aki 1592 és 1596 –ban megirta Romeo és Júlia történetét amely nem eredeti történet ,hiszt ezt megelőzően már megírták mind Arthur Brooke 1562 –ben ,a  tragikus Romeo és Júlia történetét illetve Luigi da Porto Giulietta Júlia igaz történetét.
Szerintetek hol élt élete utolsó éveiben Luigi da Porto?

Hol is máshol mint: VERONA-ban a Montorso villájának az ablakából pedig jól látszott a Montecchi vár tornyai… vagy Montague…

Dove sei Romeo?

La vera storia di Romeo e Giulia

L’amore ,lotta,le nozze segrete e la morte dei due amanti.
La storia piu celebre di tutti tempi Shakespeare scrisse la tragedia ispirandosi
Dell’autobiografica di Luigi Da Porto che raccontó la tragica storia con la sua cugina Lucina 70 anni prima del dramma di Shakespeare.

Luigi Da Porto é una poeta a capitano di 50 cavalleggeri nel 1510 che combatte al fianco dello zio Antonio Savorgnan del ramo del Torre.
Lei Lucina Sarvognan del ramo Del Monte .
Luigi si innamora ad un ballo in maschera a 26 febbraio a 1511 nel Palazzo Sarvognan della bellissima Lucina Sarvognan del ramo del Monte ed é ricambiato.
Questi tempi a cento anni dall’occupazione veneziana a Friuli la situazione,
peggiora :le famiglie nobili erano poi in costante guerra fra loro, il che causava un aumento delle tasse, devastazione del territorio e l’obbligo di prestare servizio militare per il proprio signore.
Il governo veneziano non aveva mai considerato il Friuli allo stesso rango degli altri ma aveva interesse a mantenervi il suo predominio per tenere quanto più distanti le imperiali e turche. Questo atteggiamento si rifletteva anche nelle scelte politiche della dominante, caratterizzate dalla mancanza di provvedimenti atti a migliorare la condizione della popolazione (principalmente rurale) sul piano sociale ed economico.

A 27 Febbraio scoppia a Udine Giovedì Grasso una strage sanguinosa tra i due partiti , veneziani e imperiali.
Rappresentati da i del Monte e i Del Torre delle due rame della famiglia Savorgnan.
Antonio Savorgnan passa alla parte imperiale cosi tradirá di Venezia per conseguenza confiscare i beni del ribelle .
Luigi e Lucina si incontrano in segreto e si fanno una promessa di matrimonio.
Nel giugno del 1511, in uno scontro con dei cavalleggeri imperiali fra Cormòns e Gradisca, Luigi Da Porto è ferito da una punta di lancia al collo, che gli lede il midollo spinale e lo lascia per sempre paralizzato sul fianco sinistro: in un sol colpo tutto è perduto per lui, salute, carriera militare ed un futuro con Lucina.
Venezia decide paradossalmente di riparare tra le file degli imperiali e propone un matrimonio di stato tra Luciana Savorgnan Dal Monte e Francesco Savorgnan del Torre.
Luigi distrutta e decide di scrivere una autobiografica (manoscritto) intitolata :Giulietta per una amore finito.

Luigi per prudenza e della identitá dei protagonisti ambienta la novella a Verona. Dalla finestra della sua villa di Montorso Vicentino dove soggiornava
vedeva le torri dei castelli di Montecchi e il resto…

Az íróról:

 

Véleményezd!