A madárfészek egy rendkívüli építészeti alkotás a természetben, különböző formájú és méretű madár ʺházʺ, amely arra készült, hogy a költési időszakban a tojásból kikelt utódok, egy biztonságos meleg szigetelt helyen nevelkedjenek. Az anyag, amit a fészek rakáshoz a madarak felhasználnak szinte mindig ugyanaz. Madártoll, föld, ágacskák, tollpihék, szalma és gyapjú egyvelege, ám a „végeredménye” különböző.

Egy rossz napon, egy kevéssé ʺfelvilágosultʺ polgármester úgy döntött, hogy kihasználják a regionális alaptól kapott összeget, és “korszerűsítik” városukat. Elsőnként a gyönyörű nagy fák kivágását kezdték, amelyek az út útjában álltak. A fáról lepotyogó vörösbegy fészkeket sírva vitték a gyerekek egy különleges, okos asszonyhoz, aki a madárfészkek tanulmányozása után remek döntést hozott.
A gyapjú egy olyan anyag, amely biztosan nem hiányzik Daniela asszony lakóhelyéről , amely nem más, mint Szardínia szigete, ami messze földön híres a juhtenyésztéséről.

Amit viszont nem tud mindenki, az az, hogy a gyapjúnak ipari feldolgozása során a gyapjú egy részéből, egy speciális hulladék lesz, amiért a vállalatoknak fizetni kellene, hogy ettöl a „szeméttől” megszabaduljanak.

2008-ban, Daniela asszony egy rövid tanulmány után, egy céget alapított, melynek Edilana lett a neve. Olyan ʺgyapjú kabátotʺ hőszigetelő anyagot készített, amely nyáron hidegen, télen melegen tartja a házakat. Élvonalbeli ipari mérnöki szinten amely, nem kevés egy olyan hölgytől, aki csak zenei konzervatóriumot végzett!
És ez csak a kezdet volt. Daniela azóta, hat vállalatot alapított, és mind a hat a hulladékok újrahasznosításával működik.
Edilatte néven (Edit-tej), a tej feldolgozhatatlan maradékaiból festékeket és lakkokat készítenek.
Editerra néven (Edit-föld) az agyagból és gyapjúból egy különleges technológiával, termikus hőhatást érnek el, amellyel nem kell igénybe venni más energia forrást.
A hölgynek a neve Daniela Ducato, és a mai napig az a véleménye magáról, hogy Ő nem multinacionális céget hozott létre, hanem közösségi (multirelazione) cégeket, melyekkel nem saját magát, hanem közösséget és a természetet teszi gazdagabbá, hisz egyik a másik nélkül nem is létezhetne.
A döntései megteremtették több mint 600 ember munkahelyét, és a külső beszállítók munkalehetőségeit is, és arról a tényről se feledkezzünk el, hogy az általa feldolgozott anyagok révén nem csak Ö vitte többre, hanem egész Szardínia szigete is, hisz az eddig hulladékként megmaradó anyagok nagy része már nem hulladék, hanem újrahasznosult, és így felhasználható anyag lett.
Daniela asszony 2012-ben megkapta a Szardínia asszonya díjat, 2013 ban a Nemzetközi Környezetvédelem Asszonya díjat, valamint a Gold Winner-Euwin International Award díjat is, ami az európai újítók ecofriendly díja.


Daniela Ducato ha vinto Donna Sarda 2012, nel 2013 il premio internazionale Donna per lʻambiente e il Gold Winner Euwin International Awrard come migliore innovatrice europea nel settore ecofriendly. La sua filosofia è sempre la stessa: costruire “multirelazioni anziché multinazionali”.

Nos ha azt mondom Parafa Európában a Quercus suber találkozunk amely Magyarországon is megtalálható. Olaszországban újrahasznosító kampányként indult a parafadugók begyűjtése amelyet bio-eco építkezés,és bútorgyártásban hasznosítanak újra…Magyarországon is sok minden megvalósitható lenne..

Az íróról:

 

Véleményezd!