Paolo Caliari  Veronese és Jacopo Robusti  Tintoretto nyomában

Ne lógasd már azt a festékes tálat!

A nagy igyekezetem ellenére, mig a mester után rohanok, igazándiból semmit sem ér, mert képtelen voltam őt követni : ” ide figyelj a kezemre ne a mennyezetet bámuld, biztos észrevetted már,hogy a festés akkor érvényesül legjobban ha éles fény és árnyék hatást valamint erős szinkontrasztot akarunk kifejteni, ilyenkor mindig vastag festékréteggel kell dolgoznunk.A lenolajat, méhviaszt és a gyantát és porfestéket kell majd neked összekeverned ,ha túl sürű a lenolajjal vagy gyantával tudod higitani. Ti fiatalok, mindannyian zseninek gondoljátok magatokat ,pedig itt aztán nincs semmi zseni ,semmi lelkiállapot egyszerüen képtelen vagy egy kezet is megrajzolni” kiabált velem a nagy mester. Apám aki 3 nyelvet beszélt és anyámmal együtt egy fontos kereskedő családból származott, biztos a legjobbat akarta nekem amikor egy pártfogó segitségével Paolo Veronese a nagy festő mellé beiratott ,de szerintem szüleimnek eszébe sem jutott,hogy esetleg én másra vágyom. azt persze nem tagadhattam,hogy Veronese másnéven Paolo Caliari , az egyik legmodernebb festő volt aki valaha élt Velencében, Jacopo Robusti másnéven Tintoretto-val együtt.

Kedves Olvasó!
Évek óta irom ezt a blogot ahol a szűk tények helyett egy romantikus megközelitéssel próbálom a szürke tényeket másképp felvázolni , akit érdekel Paolo Caliari másnéven Paolo Veronese ( született Verona 1528, meghalt Velence 1588-ban)a korának egyik legmodernebb festője és Jacopo Robusti másnéven Tintoretto (született Venezia 1519 április 29-én, meghalt Venezia 1594 május 31 -én) gyönyörű festményeik azoknak érdemes felkeresni ezeket a helyeket :

Palazzo Ducale / Dózsa palota nyitvatartása 2021 -ben.
Felnőtt belépőjegy : 27,00 Euro gyermek és nyugdijas : 16,00 Euro.Nyári nyitvatartás: 10.00 töl 18.00 ig. Utolsó belépés 17.00 órakor.

Paolo Veronese a Dózsa palotában található festményei : Adorazione dei Magi,l Salvatore e in basso il doge Venier,Marte e Nettuno,Dialettica,Moderazione,Fede in gloria,Venezia accoglie la Giustizia e la Pace, és még sorolhatnám, de ezek közül a legkedvesebb képem a : TRIONFO DI VENEZIA.
Veronese sirhelye Velence Dorsoduro kerületében található a San Sebastiano templomban amely alapkővét 1393 ban tették le a végleges arculatát 1548 ban érte el, a hűs falak között a padokon megpihenve : A Megdicsőült Madonna a gyermekkel és szentekkel festményét amely a főoltáron található, évszázados dicsfény aranyoza be .
Nyitvatartás : 10: 30 tól 16: 30 ig minden nap hétfőttől szombatig. Tintoretto festménye : A Paradicsom , amely a Dózsa palotában van a dózsa trónja felett a Nagyteremben s amely a világ legnagyobb méretű vásznainak egyike. Tintorettoval egy következő irásomban fogok megemlékezni.

Szereted Velencét ? ( Kattints a kék színre )

Titokzatos Velence

Kellemes szórakozást kivánok Velencében !

Az esetleges félreértékesért, információeltérésért felelősséget nem vállalok ! Az oldal teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll.A teljes anyag felhasználható ( magánszemély esetén) abban az esetben ha a forrást (szerző neve és kattintható link formájában) feltűnteti. Vállalatok,utazási irodák ,csak írásbeli engedély után használhatják fel az anyagot. © Szondi Gabriella 2020 © Kotysoft

Az íróról:

 

Véleményezd!