Nyáron minden út a Bibionei tengerpartra vezet , mig az év többi részében :

Tutte le strade portano a Roma . Minden út Romába vezet.
Tutte le strade portano in Ungheria. Minden út Magyarországra vezet.

Róma az örök város nemcsak egy ország fővárosa, hanem 1980 óta az UNESCO Világörökség része is.
Róma olyan élmény, amely kihagyhatatlan annak aki egyszer Italiában jár, hisz olyan mint egy mediterrán gyümölcsös tál, ahol megtalálható minden és bármennyire szeretnénk mindent elfogyasztani egyszerre képtelenek lennénk rá.

Először is mi ez a lárma ?Ohh nem a politikusok vitatkoznak hanem :

Miauuuuu

Macskák éneke

Római macskák

Mielőtt mindenki azt mondaná az oldal írója megbolondult, nos macskáktól hangos az ének Rómában…Az Örök Város híres a több ezer 4 lábú lakosáról.
A Colosseum-ban ha már nincs szerencsénk vadmacskákkal találkozni szelídebb rokonaikkal biztos összefutunk.

Colosseum területén 2001 óta a macskák a bio kultura Róma örökségét képezik (amely Olaszország egyetlen ilyen jellegű intézkedése). A mintegy 300.000 római macska élvezi a kiváltságos életet ebből mintegy 120.000 macska a római házakban a fennmaradó macskák a környező utcákban éldegélnek..
Nos az itteni macskáknak kutya jó dolguk van, ha a kutyákat nem kérdezük meg.

A Róma-(i Birodalom) legfőbb szimbóluma a Colosseum. Na de mi ez a csatazaj?

Ó már megint itt egy gladiátor aki szeretné ha lefényképeznénk, így egy “igazi” gladiátort valljuk be ritkán látni manapság, igy némi aranyeső után, máris a legjobb harcos fotó-ja a miénk..
Éppen azon gondolkodom turista ide vagy oda, szeretném én is kipróbálni magam mint gladiátor, mire a férjem nyeritő nevetését meghallanám eszembe jut mi lenne ha kipróbálnánk? A férjemnek többse kell, már mehetünk is….

Szeretnél (legalább) egy napra Gladiátor lenni? Semmi akadálya …Próbálja ki mennyit bír!
Gruppo Storico Romano
Via Appia Antica, 18 – 00179 Roma

Nos a Romai Colosseum a a világ legnagyobb eddig épített amfiteátruma.
Az épület 60 ezer nézőt tudott befogadni, akik a elsősorban a gladiátorharcok lelkes nézői voltak. Gladiátor tulajdonképpen egy különleges birkozó volt az ókori Rómában.
A név a gladio szócskából ered, amely egy kis rövid kardot takar, amit a harcokban használtak. A hipotézis szerint a gladiátor játékok Etruria–ban születtek az etruszkoktól úgy tűnik ennek alapját régészeti bizonyítékok, különösen a sírokban talált régészeti kincsek, valamint festmények, és irodalmi források is alátámasztják.

Mario Alinei könyvében az Etrusco és a Magyar ágat az archaikus nyelvek közé sorolja. Az olasz félszigeten a második évezred idején az etruszk civilizáció játszotta a szerepet..

Eltudnám magam képzelni, mint egy római kori szenátus tagja (ha nem szólna közbe a férjem):

-Anyukám az igazi emancipáció még messze van, így csak engem tudsz elképzelni az ókori világ politikai, gazdasági, vallási és társadalmi élet központjában közel a Oppio domboknál ahol a Domus Aurea romjai és la casa d’oro di Nerone aranyháza található.
Úgy érzem sürgősen mondanom kell egy imát, így hangosan gondolkodom:
-Roma a 4. századtól kezdve a kereszténység fellegvára, hisz I. Constantinus császár törvényesítette a keresztény Isten hitet, amit II.Theodosius császár a Római Birodalom államvallásává tette, így lett Roma a katolikus egyház központja.

Gondolta volna, hogy a keresztény hozzájárulást nemcsak a Tiberis folyó mellett található az önálló államot képező Vatikán és Roma –nak volt köszönhető?

Apostoli levelében igy irt II.János Pál 2001 július 25 –én :

“-Európa történetében nem történt volna meg a keresztény hozzájárulás Magyarország
nélkül.”-

2004-2005 -s években az Európai Unióban egy régóta halogatott vita tört ki, amely a “keresztény gyökereinket” vette alapul (amely sajnos mai napig érvényben lévő alkotmány) amely nem ismeri el a történelmi és vallási gyökereit, a többi kontinensen és más népek felé(sem).

MAGYARORSZÁG

Nem lenne a mostani Európa, úgy ahogy most ismerjük s ahol most élünk, és amire büszkék vagyunk, ha az Európa történetében nem történt volna meg a keresztény hozzájárulás, amelyet egy országnak köszönhetjük, s ez nem más, mint Magyarország.
Ez Europában 1000-ben Magyarország első királyának, Szent Istvánnak volt köszönhető aki a római pápatól kérte meg a koronát és vette fel a kereszténységet. Az Ő előremutató történelmi és politikájának volt köszönhető a kereszténység elterjedése és hatása amely mai Europai társadalomra is érvényes, amelyet apostoli levelében II.János Pál is kihirdetett.

Ungheria

Tutte le strade portano a Roma?! Tutte le strade portano in Ungheria!!!

Papa Giovanni Paolo II, Epistola apostolica, 25 luglio 2001. … L’Ungheria ci testimonia l’importanza del riconoscimento delle irrinunciabili radici cristiane come fondamento e sostegno dell’intera Unione Europea.

Negli anni 2004-2005 nella Unione Europea c’è stato un lungo dibattito riguardante le famose parole “radici cristiane” da inserire nel preambolo della futura Costituzione allora in formazione. Alcuni stati volevano semplicemente ricordare che nella formazione dell’Europa, dal punto di vista culturale, politico, sociale e naturalmente religioso, il cristianesimo aveva giocato un ruolo assolutamente preponderante e qualitativamente decisivo.
Provate ad immaginare la storia dell’Europa prescindendo dall’apporto cristiano. Non avrebbe più una sua identità precisa.Non sarebbe l’Europa che noi conosciamo, in cui viviamo e di cui siamo orgogliosi per il grande apporto che ha dato al progresso dell’umanità intera. Questo mi sembra particolarmente vero per la storia di una di queste nazioni europee che l’Ungheria.
Fu a partire dall’anno 1000 quando il loro capo diventò primo re, con l’assenso del Papa di Roma, che si consolidò. Da quel momento, grazie all’opera lungimirante e alla santità cristiana della sua guida, Stefano, la storia e l’identità politica e culturale dell’Ungheria si salderanno con la presenza del Cristianesimo e con il suo influsso sulla società, fino ad oggi.

Az íróról:

 

Véleményezd!