A malomba, a malomba Három tarka macska, három tarka macska.Egyik szitál, másik rostál,Harmadik követ vág, harmadik követ vág.Szürke szamár vizet hoz már,Tekenőbe tölti, tekenőbe tölti.Tehén dagaszt, tehén dagaszt,Kemencébe rakja, kemencébe rakja.Medve várja, medve várja,Kisült-e a cipó, kisült-e a cipó.Tyúk a cipót csipegeti,Hangya morzsát szedi, hangya morzsát szedi.

A kedves gyerekdal részletet szinte mindenki ismeri bele sem gondolva,hogy mi magunk is olyanok vagyunk mint a búzaszem hisz a pici magban ott van az( aratás) élet gyümölcse és a jövőt hordozó ( vetés) életerő.

Ezeket a dolgokat mindig utólag érti meg az ember,amikor elveszti az Apját ( én esetemben ) vagy más aki  elveszti az Anyát. Olyanok vagyunk mint a mag, néha messzire sodródunk de hordozzuk magunkban a régi szép gyerekkor izét amikor minden olyan könnyű volt és sírva nevetve visszük tovább néha nehéz, néha könnyü lelki örökséget is, amelyet apáról fiúra örökitünk tovább . Aki azt mondja a múltat el lehet felejteni az nem mond igazat, de nem is kell , hisz olyanok vagyunk mint a mag amelyet a malomban szitálnak és rostálnak, hisz csak a jóból lesz, a jó kenyér. A jó kenyérhez nem kell adalékanyag és térfogatnövelő és a rossz lisztből nem lesz jó kenyér, de ne feledjük minden ember (liszt) a legjavát próbálja adni: több kevesebb sikerrel, tehát fogadjuk el amit kaptunk és kicsit megszitálva az értékes részeket vigyük tovább! Nyílt köszönet az én egykori Apámnak ( akivel még időben megbeszéltük a fontos dolgokat ) és az én drága Anyámnak ( nem elfelejtve a pótpapit Béluskát ) akik felneveltek és bár nem mindig volt hasonló az értékrendünk de nélkülük ma nem lennék az aki vagyok. Boldog Születésnapot Béluska !

Gyere álmodj velem, menjünk el együtt egy malomba !

-Tiszta liszt vagy menj Anyádnak segiteni !Mig kiszaladok szalmáért,fáért,hogy anyám befűtse a kemencét már hallom is a hangját : Látod fiam igy készül a kenyér liszthez vizet és kovászt teszel és most bedagasztjuk majd a szakajtókosárba rakjuk ne felejtsd el letakarni és igy most kicsit pihentetjük addig is énekeljünk :A malomba, a malomba Három tarka macska, három tarka macska.Egyik szitál, másik rostál,Harmadik követ vág, harmadik követ vág.Szürke szamár vizet hoz már,Tekenőbe tölti, tekenőbe tölti !Lásd fiam most a szakajtóból a tésztát a kenyérsütőre öntjük és bevetjük a kemencébe, de ne felejtsd el ujjal a közepét benyomni igy lesz jó a kenyér! Én pedig kicsi gyemeklétemre lassan elszenderedem. -Megérkeztünk ébresztő- hallom a hangot és egy kézlegyintéssel félálmosan, lekászálódtam a buszról a 21.szàzadban.

A Stalis malmai olyan épület egység amely a Lemene folyó közepén található a Friuli Venezia Giulia és a Veneto régió közötti határon. A malmok története szorosan kapcsolódik a közeli Santa Maria di Sesto apátsághoz ( kattints a kék színre ). Az első dokumentumok, amelyek bizonyossággal igazolják a malmok létezését, 1432-re nyúlnak vissza a Velencei Serenissima Köztársaság és azon belül Sesto apát Tommaso de ‘Savioli részeként.
A tizenkilencedik és huszadik században a mezőgazdaság és a táj jelentős átalakulásokon ment keresztül és a malom lassan kezdi elvesziteni a szerepét.bár egy 1839-ben egy osztrák leirásban teljes pompájában müködik tovább : az egyik malom gabonát, a másik malom árpát öröl, egészen a 20. század a második világháború kezdetéig. A második világháború után a malmok folytatták tevékenységüket egészen 1960-ig .A Stalis malmokat a Gruaroi önkormányzat , Velence , Pordenone tartományok egy helyreállitási programnak köszönhetően ismét megtekinthető.

Pontos cime : Via Stalis, 2, 30020 Gruaro VE
Nyitvatartás : Májusban és szeptemberben minden nap délután 14.30 tól 17.30 ig illetve junius,julius és agusztusban 16 órától 19.00 óráig ( kivétel ünnepnapokon).

Innen nem messze érdekes helyek ( kattints a kék színre )

Magyarországon is számos müködő vizímalom található az egyik legszebb a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Túristvándiban található, a Túr egyik ágán található a Túristvándi vízimalom.Az épületben megtekinthető egy kiállítás is, melyben a vízimalom történetével, működésével ismerkedhetnek meg az idelátogatók.Nyitvatartásáról a helyi önkormányzatnál talál leírást.

Az íróról:

 

2 hozzászólás

 1. podmanixzky elek / február 7, 2019 at 8:44 de. /Válasz

  Nem örülünk a annak,hogy belépődijat szednek Velence belvárosában a jövőben!Bibionéból mindig átmentünk hajóval oda,egy-egy órára!Nem autóval,azt otthon hagytuk a NINA apartmannházban,direkt!Pl.az ismertetett malomnál is van belépődij?

  • Gabi / április 1, 2019 at 6:03 du. /Válasz

   Kedves Elek !

   Velence egy kulturális örökség részét képezi de a fenntartása súlyos terheket ró a velencei régióra, velence város lakókra és az Ölaszokra. Nem lehet csak az olaszoktól elvárni,hogy fenntartsák a várost, hisz a város túl zsúfolt a turistáktól.VELENCE EGY ÉLŐ MÚSEUM és mint minden museumba belépőjegyet kell fizetni,hisz sehol a világon nem létezik ennyi emlékmű mint ebben a csodálatos városban.Ugy gondolom,hogy manapság sokkal kevésbé értékes dologra is kidobunk pénzt mint egy jó bor vagy egy doboz cigaretta vagy felesleges vacak 5-6 db műanyag karkötő, akkor miért ne járulhatnánk hozzá egy ennyire értékes város fenntartásához. A Velencei belépőjegy 3 és 10 Euro között fog változni attól függően,hogy fő vagy alacsony szezonban tartozkodunk ott. Velence polgármestere Luigi Brugnaro szerint a már elfogadhatatlan helyzet miatt kell majd bevezetni 2020 tól a belépőjegyet, mivel a tisztaság és a biztonság megteremtése is komoly terhet rót a velencei adófizetőkre, miközben szinte mindig a turisták azok akik nem tartják be a minimális elvárásokat, tisztelet a kivételnek.

   Más :
   Nem a képen található malomban nem kell belépőjegyet fizetni.

   Szivélyes üdvözlettel : Gabriella

Véleményezd!