Olyan érzésem volt mintha pompás arany szálakkal átszőtt zöld csipke alatt haladtam volna, a táj annyira elbűvölt, hogy úgy éreztem magam, mintha egy kígyó bűvölő mámoros kígyója, akit az andalitó, hívogató dallam teljesen elvarázsolt, s ahogy haladtam felfelé az ösvényen, mint egy  megbabonázott zöld kígyó ,úgy vettem észre, hogy  a minden irányból csörgedező patak testvéreim ugyanolyan álomban élnek mint én. A ragyogó színekben pompázó napfény néha megtörte ezt az andalitó zöld fátylat, ilyenkor a víz szikrázó fényt vert vissza. Miközben a férjemmel ugráltunk, egy egy csörgedező patak mentén, kisebb vízesések tarkították a tájat, ahogy az út haladt felfelé egyre nehezebb volt a felfelé jutás, hisz a patak gyakran elmosta az ösvényt, nem beszélve arról, hogy egyes részeken csak vastag kötelek segítségével tudtunk haladni . A patak millió egy csilingelő smaragdzöld ágával, folyamatosan mellettünk haladt, a vize egyre kristály tisztább lett, mint megannyi szomjas vándor úgy hajtottunk fejet, hogy szinte a hasalva a vizéből szomjunkat oltsuk.

A csend hangja

A csend nyomában

Cison di Valmarino 2577 lakosú olasz város Veneto régióban Treviso tartományban  található. Az Olaszország legszebb falvai címet viselő falu méltán viseli a nevét hisz 2019 óta az Olasz Túraklub által odaítélt narancs zászló turisztikai és környezetvédelmi minőségi jelzéssel is büszkélkedhet.

A víz utcája a Rujo patak mentén egy elbűvölő hely amely a  gyönyörű Cison di Valmarino térről indul, és felmegy a Rujo patak völgyébe,az útvonal csak gyalog járható és a tornacipő kötelező.

A séta alig 4 km amely szuggesztív pár száz magasságkülönbségével némi leleménnyel bátor harcosok útja, az út végén található Bosco delle penne Mozze emlékmű amelyet a háborúban elesetteknek szenteltek érdemes megtekinteni. A patak mentén számos malom található, amely hajdanán a gyapjú feldolgozásban töltötte be gazdasági szerepét, a liszt őrlésén kívül. A táj számos különleges antik ház tarkítja, valamint a tájjal harmonizáló művészeti egyéni remekművek tárháza.

Mesés Észak Olaszország

A patak hangja

Cison di Valmarino, Valsana (vagy La Vallata), egy jellegzetes falu a Treviso-Bellunesi-Alpok gerincének lábánál, mindenekelőtt a Brandolini grófok (ma Castelbrando-Colomban) rangos és ősi kastélyáról ismert. Mindig stratégiai referencia volt völgy számára, lábánál elhaladt többek között a “Claudia Augusta Altinate” római katonai út is. A környék területe a Prosecco DOCG le Colline Unesco világörökség részét képezi.

Az íróról:

 

Véleményezd!