A jövő város(ai)

Ki nem hallott még a kerekasztal lovagjairól vagy a Szent Grál legendájáról? A kerekasztal a Camelot nevű várban állt amelyet Artúr király készített , hogy lovagjai közül egyik se érezhesse magát magasabb rangúnak a többinél, ha helyet foglal. Mintha a legenda és a történelem ismételné önmagát napjainkban is. Igy van valóban mindenki egyenrangú és ami legfontosabb minden közösség az egészet szolgálja,erre a legjobb példa a modernkori :

Smart City!

Velence a jövő városa most képzeljétek el, az autó helyet gondolázni fogunk a városainkban és csatornák fogják kettészelni a kerületeket. Nem rossz!
Miközben azon gondolkodom ez milyen látvány lenne, belém hasít a tudat,hogy vakvágányon járok.

Pontosan akkor miről is van szó?

Az intelligens város nem más mint egy olyan várostervezési stratégia amelyben a várostervezéstől kezdve az épitészet,az infrastruktúra, a környezetvédelem, a közszolgáltatások optimalizása által az állampolgárok életminőségét szolgálja. A tökéletes exkluzív, demokratikus város amely együtt él lakóival és felismeri a belső kerületek, területek, közösségek közötti különbségeket, és e különböző részeket értéként tudja megmutatni a közösség javára.
Az első világméretű változás Rio de Janeiro városa történt, ahol polgárok életének javítása érdekében az első intelligens technológiai megvalósult mig az Európai Unió (EU) 12 milliárd eurós összköltséget tervez az “intelligens városok” létrehozására 2020-ig, az EU intelligens városi projektjének részeként, azzal a céllal, hogy ösztönözze városok és régiók számára, hogy elkötelezzék magukat a városi környezet javításában.

Smart Node :

Egy olyan találkozóhely ahol a polgárok képesek megosztani az ötleteiket megismerni város híreit és tevékenységeit egy új webes technologián keresztül,ilyen például Olaszországban az Oktatási Egyetemi és Kutatási Minisztérium által létrehozott City 2.0 projekt részeként létrehozott és az ENEA által tervezett városi installáció azonossága,amelynek a célja az intelligens megoldások fejlesztése mint a közvilágitás vagy a levegőminőségének az ellenőrzése.

Létezik valóban Smart City a jövő városa?

A mai napig nem létezik egy integrált egy sikon mükődő összevonás. A folyamat hosszú és bonyolult, de természetesen a területeteknek nélkülözhetetlen ismeretére van szükség amelyhez viszont nem elég az önkormányzatok munkája, hisz gyakran nem rendelkeznek azzal a képességgel, hogy kezelni tudják a rendelkezésükre álló technológiát mindent összevetve.

Aki úgy gondolja,hogy mindez legenda az messze le van maradva a korától. Az elmúlt években olyan projektek elterjedése jött létre, amelyek okos városokként határoznak meg megyéket és városokat irja a 2017-ben a Enea : Energia,Ambiente e Innovazione magyarul Energia, Környezetvédelem és Innovációs magazin.Ilyen városok lehetnek a jövőben : Amsterdam és Barcellona,Olaszországon belül : Bologna Milano,Firenze de már ott van nyomukban Velence,Torino és Parma is és Magyarországon belül Budapest is, hisz nem véletlen rendezték meg legutóbb 2018-ban Budapesten a találkozót.

Az íróról:

 

Véleményezd!