Egyedül lenni néha jó ,de egy jó emberi szó viszont még ennél is fontosabb és ahogy közelednek az ünnepek egyre jobban kívánjuk a tartalmas családi,baráti (emberi) kapcsolatokat.

Amikor egyedül szeretnék lenni, akkor nyakamba veszem a várost és mindig találok valamit, amely más színbe tünteti fel a helyet és a helyzetet.Ha nem félünk,még fél perces barátokat is szerezhettünk útközben és még az is előfordulhat,hogy meghívnak egy teára vagy egy kávéra.Én ahelyett,hogy selfiebotot használnék,fényképeszkedő,beszélgető emberekkel állok meg beszélni,igy szerzek utamon pillanatnyi baráti össze-villanásokat,perceket.

Az olyan mondatok,hogy milyen szép ez a táj,milyen gyönyörüen repül a madár ahelyett,hogy milyen ocsmány idő van vagy nézd milyen csúnya ez a park, szerintem kevesebb barátot vonz,mint gondolnánk.

Mindig szeretek új vagy régi helyeket felkeresni hisz szerettem az élet képeket,amely a kirángatnak a hétköznapokból .Gondolom,hogy ezzel nem vagyok egyedül.

A gát az amely határokat szab és amelyre véletlen ráleltem, eredetileg az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült 1836-tól 1885-ig,mert mint tudjuk Magyarország határai anno idáig értek.Ez a gát keresztirányban kiépitett műszaki megoldás volt amely a tenger elzárása volt a szárazföldtöl.

Grado olyan mint egy színes képeslap,

ahová autóval lehet eljutni egy híd-gáton s amelyet ha google maps tanulmányozunk úgy tünhet mintha vízen haladnánk.A kisváros több mint kétezer éves,amely egy ideig Aquilea kikőtöje volt majd annak vetélytársa is egyben.

Gondoltam meglátogatjuk Julia Felix-et a harmadik században elsüllyedt hajót,amelyet alig 16 méter mélységböl emeltek ki,fedélzetén 560 amfórával,ezt az egyszerü és mégis misztikus bő szájú nyakánál szűkebb öblös cserépedényt. A hajó 18 méter hosszú volt, 5-6 m széles és valószinú Aquileia-ba igyekezett rakományával.A hajón a háborgó tenger istenét megtestesítő Poszedein és Minerva a kézmúvesség és az ipar védőszentje is utazott bronzba öntve, a hálás útókor szerencséjére.

A hajó egyelöre nem tekinthető meg,mivel a közvetlen tengere néző múzeum amelyet a tiszteletére emeltek, csak részben készült el, de amelyhez ettöl függetlenül mindenképp érdemes elsétálni.

Miért érdemes felkeresni ?

Grado -nak ezernyi arca van és különleges karakterét a városnak az antik és az új találkozása adja meg.

Az antik ősi Grado-t amelynek vonalát egy antik római castrum-vár adja meg, ahol kijelölt két merőleges főut cardus és decumanus-t kapta meg a főszerepet, ahol az utcák ezekkel párhuzamosak voltak és ahol a két főút kereszteződésében zajlott az élet..Grado az ókori város, ahol a városok alakításában és fekvésében a vallásiünnepek,a felkelő nap és a csillagászat a madarak repülése játszott szerepet.Ahogy az évszázadok múltak Grado sem kerülte ki a Velencei fennhatóságot de sajnos a hanyatlását sem, hisz a csillogó egyháziszékhelyet pápai bullában fémpecséttes oklevélben a Velencébe helyezték át San Pietro di Castello bazilikába.

Igy Grado visszasülyedt egy kis halászfalu kategóriába,ahol viszont egy kedves játékos velencei hangulatot ébresztő tájkép bontakozott ki,mintha az ősök megtréfálták volna a történelmet .A házak között kanyargó kis utakat és csatornákat Velence város mintájára: calle (kis utca),Rioni (kisebb csatornák) nevezték el,igy lehetséges az,hogy aki manapság utcái között jár: Il Rione de Culdemuro (várost Laguna felé lezáró fal volt), Észak Keleten a Rione di Piassalber (amely valaha az Oberdan tér volt s amely eredetileg az Osztrák Magyar Monarchia admirálisáról De Albertről nevezték el) vagy keleten a Calle Maran és Calle Monferá között Babau utcájában találja magát,ahol amely gyér világítása miatt a rosszalkodó gyerekek ijeszgetésére szolgált.

Ezenkivül amit még érdemes felkeresni

A Santa Marie delle Grazie bazilika-t amely a VI.században épült, a Sant’t Eufemia bazilikát az V.századból,római maradványokat .

Fantasztikus tengerparti korzója kihagyhatatlan,mint ahogy az élő sövényböl készült mosolygós delfinjei is szemet gyönyörkődtetőek s mintha a szél a tenger habját keskeny csikokban vinné tovább,úgy visszi a nevetésünk hangját a sós viz,a tengeri szellő tovább és tovább!

Grado

In inverno una bella passaggiata romantica ?

Allora ,andiamo a Grado che si chiama anche Isola del Sole che si estende tra la Laguna di Grado, la foce dellIsonzo e il mar Adriatico.Questa cittá è ricco di storia,fascino e testimone di una storia incredibile e oltre questo offre i posti belli e suggestivi per fare una lunga romantica passeggiata tra le chiesa Sant’Eufemia,Santa Maria delle Grazie, i resti dei castrum romano,aree naturali come:Porto Buso e l’isola dell’Anfora.Nel 1987 nei fondali di fronte a Grado è stato inoltre ritrovato i resti del Julia Felix una nave romana di III secolo.

Wrong coordinates

Az íróról:

 

Véleményezd!