Egy kastély amely gazdagságát és pompáját számtalan (szerelmes) kézzel irt levelek kézbesitésének köszönhette a : Thurn und Taxis a ház története szorosan kapcsolódik a postai szolgáltatáshoz, mivel ezt a tevékenységet a különböző európai államokban:Magyarországon, Hollandiában, Austriában, Németországban az 1400-as évektől több mint 355 éven keresztül folytatták.

 

Mindig imádtam az olasz kastélyokat, villákat, templomokat és szép házakat mint valami mágnes úgy húznak maguk felé hisz több évszázados szépségük és titkokzatoságuk mindig igér valami újat.

Észak Olaszországban  található e meseszép kastély amelynek legendája talán hiresebb mint maga a kastély.

 

Duino kastély

Romantikus együtt töltött órákat a férjemmel évente 1-2-szer megengedünk magunknak.Hisz mindenki tudja nem újdonság a legszebb dolog ami az ember életében történhet,hogy gyerekei születnek de nekünk házaspároknak is kell félévente egyszer egy kis kikapcsolódás ami csak a miénk.

Nos a kastélyba belépő kifizetése után szabad az út, ahol egy rövid kaptató után egy szökőkutas kisebb parkban gyönyörködhetünk, a panoráma fergeteges kis hiján jó idöben  Bibionei tengerpartjáig is ellátni.

Kicsit beljebb sétálva egy pár lépcsővel lefelé, egy félig nyitott  rozsdás kert ajtónál találtuk magunkat, s ahogy lefelé haladtunk csodás függőágyas rózsák és pompás lépcsőzetes kert szakaszok és  szobrokkal lugasokkal tarkitott kertben , hirtelen észrevettük “hopplá tilosban jàrunk ʺ hisz kivülünk senki nem tartozkódott itt.Azt csak úgy megjegyzem,hogy évente több mint 20 ezer virágot ültetnek el.

Késöbb amikor a tiltolt területet futva felfelé elhagytuk(nekem a földig ért a nyelvem a rohanásban)jöttünk rá,hogy a kastély egy része a mai napig lakott és ez a rész csak időnként nyitott  a  nagyközönség elött.

A belépöjegy tartalmazza nemcsak a kert egy részének a megtekintését hanem a meseszép kastély termeinek felfedezését amelyben a történelem a pompa és a gazdagság találkozik korabeli bútorokkal , pénzérmékkel és tengernyi levélel köztük magyar levelekkel is.Az én múzeumokat nem kedvelő férjem elismerő szavaiban fürdődtem minden teremben.

A kastély vendége volt többek között  Liszt Ferenc és  ʺSissiʺ osztrák-magyar királyné is.

Gyerekekkel is érdemes ide eljönni mert kertjében egy igazi bunker is található amelynek ʺ ablakaʺ a tengert kémleli.

A bunkerbe a lépcsősor 18 mélyre vissz le és igencsak érdekes dolgokat olvashat lent az ember ha erre jár.

Duino kastély legendája a fehér Dáma legendája  de ezt már máskor mesélem el.

Miért ajánlom?Gyönyörű hely fantasztikus kilátással.

Pontos cim :Frazione Duino, 32, Duino-Aurisina Trieste

Nyitvatartàs: áprilistól szeptemberig  10:00 – 17:30-ig októberben 10:00- 16:00- óráig.Belépőjegy :8 Euro.

 

Ime a történelem:duino

A kastély Della Torre család tulajdona több mint 400 éve amelynek  fantasztikus parkja(egy része) 2003 tól nyított a nagyközönség elött .

A kertjében megtekinthetünk egy második világháborús bunkert, ami a családot védte, a háború alatt.

A kastély egy római előőrs romjaira épült, amely 1389-ben kezdődött a Hugh Duino Trieszti kapitány vezetésével a X századi Castelvecchio helyett, amely még ma is látható a tengere néző sziklákon.A kapitány halála után az első feleségének a bátyára száll Ramberto di Walsee-re a kastély befejezése az 1400 években.. Ezután több nemes osztrák és olasz család veszi át az irányitást házaságok  útján mig az utólsó család Hofer von Hoenfels fiú utódok híján  két lányra száll Ludovika és Mária Klára Orsa-ra az örökség.Mindkettő egyik a másik (halála) után a Torre di Valsassina Raimondo hercegének a feleségei lesznek, aki felveszi nejeinek vezetéknevét is a Hofer-t, így a kastélyt és hercegét már von Thurn-Hofer und Valsassina-nak hívják. A kastélyt több mint 250 évig ezen a néven is marad: von Thurn-Hofer und Valsassina.

Theresa von Thurn und Valsassina-Hofer grófné 1849 –ben az utolsó közvetlen leszármazottja a Tower of Valsassina-nak és a Duinesei kastély kizárólagos örököse aki  férjhez megy Egon zu Hohenlohe-Waldenburg-Schilligsfürst herceghez, akitől 6 fia születik. A család negyedik gyermeke Maria aki hozzá megy Alexander von Thurn und Taxis-hoz, aki messziről leszármazottja a Della Torre családnak, így Maria hozományként a várat ‘viszi’ magával a házasságba.

Az Ő közös gyermekük az 1881-ben születtö Alexander aki Vittorio Emanuele III. Savoia-i olasz királytól elsőként megkapja a Duino Kastély I. hercegének címét, és aki felveszi az olasz állampolgárságot is.

A herceg 1923-ban felveszi a Della Torre e Tasso Duiono hercegei nevet is mind saját magának, mind leszármazottjainak, akik mai napig a kastélyban élnek.

Itt a vége fuss el véle ha Bibionéban jársz gyere el erre is..

Wrong coordinates

Az íróról:

 

2 hozzászólás

  1. Kotysoft / szeptember 5, 2014 at 11:38 du. /Válasz

    Nagyon szép, egyszer szeretnék ide elmenni. Nem idén, majd valamikor 🙂

    • Gabi / október 20, 2014 at 4:28 du. /Válasz

      Várlak, igen szép helyek vannak a környéken.

Véleményezd!