A San Daniele város egy kisebb lankás dombon fekszik, s amely remekül uralja a környező Friuli síkságot. A terület egy speciális mikorklimát élvez, s ahol a Tagliamento folyó lágyan öleli át a tájat, ahol a csobbanó viz szinte nesztelen halad medrében.

A város első sorban a kiváló sonkájáról híres amely a Pármai sonkával vetekszik.
A város büszkélkedhet az Adriai-tenger és az északi Carnia hegy közelségével (amely a város sonkáján tükröződik vissza).Az Adria tenger langyos légáramlata itt találkozik az Alpok hűvös levegőjével amely által a San Daniele sonka különleges aromáját köszönheti. A  sonka a levegő páratartalma és mozgása végett a levegön érlelődik.

A Prosciutto di San Daniele sonka ínyenc csemege : kiváló minőségű fehérje forrás, amely számos vitamin tartalmaz mint : B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, PP-vitamin valamint és ásványi anyagok különösen a : foszfor, cink és kálium. Prosciutto di San Daniele teljesen természetes sonka amely magas tápértékű és könnyen emészthető étel,amely szinte bármely diéta ideális összetevője ; sportolók, gyermekek, idősek számára.

Friss combok miután előzetes ellenőrzésnek megfeleltek körülbelül  24 -48  órán keresztül : -1 ° + 3 ° C közötti hőmérsékleten tárolják. A combok bevágásra kerülnek amelyek mind a tradicíót a hagyományos alakzat felvételét képezik, valamint a vágások által a combok nedvességet veszítenek amely szükséges a feldolgozás során. Miután az első 24-48 óra lejárt , a combokat tengeri sóval bedörzsölik és 0 ° C és + 4 ° C-on tárolják ,a sózáshoz annyi sót használnak fel,ahány kilogramm tömegű a comb ugyanez vonatkozik a napok számára is .
Majd a comb hogy az egyenletes izomtömeg elérje préselési folyamatba vesz részt,ez a folyamat teszi lehetővé,hogy a só a mélyebb rétegekbe is behatoljon és a hús megfeleljen a későbbi száritási folyamatnak is,ez a folyamat szerves részét képezi a természetes ízek és a termék különleges integritásának megőrzéséhez. A száritás és pihentetés után a sonkát langyos vízzel lemossák ,amely serkenti a sonka beérését majd a sonkát 19 °C-on tovább érlelik, a legjobb hőmérséklet, páratartalom és szellőzés mellett összesen legalább 13 hónapig.
A sonka azon részét ,amelyet nem fed a bőr, disznózsír és rizsliszt keverékkéből másfél cm-sen lefednek,hogy megakadályozák a hús kiszáradását valamint hogy megőrizzék a sonka puhaságát.
A tizenharmadik hónap végén ha a sonka minden feltételnek megfelel (gyártási,minőségi,feldolgozás rendelet ) egy INEQ azonosító kódot kapnak, amely a tanúsitás és garancia részét képezi.
A Prosciutto di San Daniele sonka készités egyes fázisai,kóstoló túra a nyilvánosság elött is nyitva van amelyhez előzetes egyeztetés szükséges (min 20 személy esetén ).
Az árak személyenként 25,00 Euro-tól.

San Daniele város a Città Slow részét képezi.

“Néha úgy viselkedünk, mintha lenne valami fontosabb az életnél. De micsoda?”
/Antoine de Saint-Exupéry/
Cittaslow egy Olaszországból indult mozgalom,amelyben kisebb és nagyobb vàrosok elkötelezik magukak a jobb életminőség javitására legyen az saját szférában vagy turizmusban. Slow Food irányzatot követtők egy elkötelezett a biológiai sokféleség védelmét valamint az ott élő népek jogait védik, a mindenkori genetikai,mezőgazdasági manipulációk ellen.

San Daniele városban érdemes felkeresni :
A Sant’Antonio Abate templomot amely híres az 1497 és 1522-ben Martino de Udine festő által festett gyönyörű freskóiról.

A Sant’Antonio Abate templom érdekes módon a hentesek védőszentjének van szentelve és amelyröl írásos feljegyzések vannak már 1308 -tól. A templom amelynek csodálatos velence i gótikus stílusú homlokzata van az 1470 -es évekből egyszerüen ” Friuli (régió) Sixtus-kápolnajának” hívják, mert e templom ad otthont a rendkívüli reneszánsz festményeknek az 1497 és 1522 évekből.
Ezenkivül a Guarneriana ( nagyközönség számára is nyitott) könyvtár is érdekes hely, amely az egyik legrégibb könyvtár Olaszországban. A könyvtárat 1466 -ban alapította Guarnerio a Artegna (halála elött 1 évvel) a városnak adományozva a kézzel írt 173 könyvét .A könyvtár számos gyűjteménnyel gazdagodott az évszázadok alatt ( több ritka kiadással mint : Dante Inferno-Pokol a tizennegyedik században kiadott műve).
Vessünk egy pillantást az Andrea Palladio által tervezett Porta Gemona-ra is amely egy középkori vár részét képezte az 1579-es években is.
Jó szórakozást kivánok!

Cittaslow è una rete di comuni che si impegnano nel miglioramento degli abitanti e della qualita della vita.Il Slow Food è difende della biodiversità e dei diritti dei popoli battendosi contro le manipolazione genetiche e promuove una filosofia dei ritmi più umani.
San Daniele fa parte delle Città Slow.
Il comune di San Daniele gode di un’aria fresca tra le montagne Carnia e la vicinanza del Mare Adriatico.La città è nota in tutto il mondo per la produzione dell’omonimo prosciutto crudo DOP.
Nella città si trova diverse tesori artistici :
Chiesa di Sant’Antonio Abate dedicata al patrono dei macellai e salumieri e celebre per i suoi meravigliosi affreschi, realizzati tra il 1497 e il 1522 da Martino da Udine ed chiamata ” la Sistiana del Friuli”per il straordinario ciclo pittorico.
La Biblioteca guarneriana, biblioteca pubblica tra le più antiche in Italia, fondata nel 1466 da Guarnerio d’Artegna,che regalò alla chiesa di S.Michele 173 libri manoscritti.
Oltre questo : Duomo di San Michele Arcangelo,Museo del territorio ospitato presso il chiostro dell’ospedale vecchio,Casa del ‘300,Porta Gemona, progettata da Andrea Palladio nel 1579 in una torre testimonianza dell’antico castello medioevale.

Wrong coordinates

Az íróról:

 

Véleményezd!