Minden művészet egyazon forrásból ered.
Liszt Ferenc

Romantika 118 km

Szeretném ha képzeletben (aki Bibione nyaral feltétlen keresse fel ezt e helyet,alig 118 km) egy tengerparti romantikus kastélyba jönnétek velem!
Zene szól , valaki halkan játszik, mintha Liszt Ferencet hallanám.
Úgy tűnik,hogy egy kalandos szövevényes történet szereplője lettem.Ellentétes síkon játszódik a történetem az álom és a valóság húz vissza ,fogom férjem kezét aki mindig a legjobb szerepet adta nekem a megbecsülést és a mérhetetlen szeretetet de én most messzire vágyom, igy lehúnyom a szemem és átadom magam a régi idők romantikájának!


Trieszt 1839 őszén hatalmas lelkesedéssel fogadja a Magyar Liszt Ferenc érkezését, aki egy rendkívüli zongoraművész és zeneszerző és akit kitörő ovációval fogad a színházi közönség Európa szerte.
– Gabriella asszony kérem hozza be a teámat – (micsoda szerencse valami társalkodó asszony lennék)- és helyeze az asztalra. A kezemből majd kiesik a csésze, juj nagyon forró ez visszatérit, hogy magamra ne locsoljam.
– Rendben kérem üljön le- és egy székre mutatt a távolabbi helyen a szobában,- olyan halványnak látszik, kérem szóljon ha nem érezné jól magát.
Leülök, pont jókor a lábam reszket, fel se merek nézni,hisz itt a nagy mester mellett , én csak egy parányi porszem vagyok, csak bámulom a mennyezet freskóit és hallgatom Liszt Ferenc zenéjét.
A ritmus eleinte félénk dallamba öltözik a zene amely aztán végigfut a falakon,az asztalon a kristálypoharakon, majd szinte fellebenti a függőnyőket, bekúszik mindenhová, a szívünk egyre erősebben ver,már mi is doboljuk a ritmust ,a lelkem szárnyal, egyre erősebben, parancsolóan , ellenállhatatlan erővel szól. Olyan erősen szól ,hogy a kristálypoharak már ritmikusan mozognak az asztalon, már már végkimerülésig van a zenész és a terem majd ránk szakad..sodró,hömpölygö hanglavina közepette hirtelen megáll a kéz és ránk szakad a csönd. A Rapsodie ungheresi N2 (magyar rapszódia) szólt, itt a végtelelen tenger mellett.
A valóságba akkor szökkenek vissza amikor a férjem megrántja a kezem és érdeklödik,hogy jól vagyok e? Pont jókor csöppentem vissza a múltból a jelenbe .
A zene amely eddig hallottam Liszt Ferenc egyik legszebb műve volt és a teremben kitőrö óvációval állnak fel a mellettem ülők. Röpke pillanatra gondoltaban még elkallandozók :
“- Vezércsillagom az legyen, hogy Magyarország egykor büszkén mutathasson rám. „
eszembe jutt Liszt Ferenc egyik hires idézete.

Szereted a romantikát? Itt a helyed :
Képzeld magad egy hatalmas tengerparti teraszra, ahol futórózsák és egyébb pompázó virágok színes kaválkádja fogad és amerre a szem lát a tenger végtelen síkja ragyog rád.
A Duino kastélyban több mint 15 szobát lehet megtekinteni a nagy közönségnek , amelyben kifinomult emléktárgyakat, ritka babaházakat, ezüst és kristály poharak,postai levelek és bélyegek, valamint számos értéktárgyak,porcelánok,Bonaparte Napoleon eredeti aláírása, és egy Liszt Ferenc által használt zongorát tekinthet meg a nagyközönség.
A kertje amely részben látogatható csodálatos : romantikus körutak, értékes szobrok és régi kutak, sokszínű virágok mediterrán ciprusok várnak ránk.
A lenti írás amely egy Magyar utazási iroda információs falán is megtalálható teljes mértkben a saját írásom , habár eddig inkognitó, álnéven írtam :
A Duinoi kastély a Duinoi-Aurisini városhoz tartozik, Trieszt tartománya a Friuli-Venenzia Giulia régióban. Több mint 400 éve a Della Torre család tulajdona, amely a Della Torre Valsassina (von Thurn-Hofer und Valsassina) család ága. A fantasztikus parkja és kastélyának egy része 2003-tól nyílt meg a nagyközönség előtt. A kastélyból csodálatos kilátás nyílik a meredek sziklákkal övezett tengerre. A kertjében megtekinthetünk egy második világháborús bunkert, ami a családot védte a háború alatt.

Szépséges helyek

Olasz kastélyok és kertek

 

A Thurn und Taxis a ház története szorosan kapcsolódik a postai szolgáltatáshoz, mivel ezt a tevékenységet a különböző európai államokban folytatták. Többek között Magyarországon, Hollandiában, Ausztriában, Németországban az 1400-as évektől több mint 355 éven keresztül.  A vár egy római előőrs romjaira épült fel és magába foglalja a XVI. századi tornyot is. Az építkezés 1389-ben kezdődött a Hugh Duino Trieszti kapitány vezetésével. A X. századból származó Castelvecchio helyett, amelynek romjai még mindig láthatóak a tengerre néző sziklákon. Hugh halála után a kastély az első feleségének a bátyjára, Ramberto di Walsee-re száll, aki az 1400-as évek elejére befejezi a kastélyt. Őt sorban a Hasburgok követik, akik több nemes származású osztrák és olasz családot adnak a kastélynak, az utolsó ebből az ágból származó család a Hofer von Hoenfels, akinek utolsó sarja Matthaeus fiú utódok nélkül hal meg, így a kastély a két lányára száll, Ludovika és Mária Klára Orsa-ra. Mindkettő, egyik a másik (halála) után a Torre di Valsassina Raimondo hercegének a feleségei lesznek, aki felveszi nejeinek vezetéknevét is a Hofer-t, így a kastélyt és hercegét már von Thurn-Hofer und Valsassina-nak hívják. A kastélyt több mint 250 évig ezen a néven is marad: von Thurn-Hofer und Valsassina. 1849-ben Theresa von Thurn und Valsassina-Hofer grófné, az utolsó közvetlen leszármazottja a Tower of Valsassina-nak és a Duinesei kastély kizárólagos örököse. Férjhez megy Egon zu Hohenlohe-Waldenburg-Schilligsfürst herceghez, akitől 6 fia születik. A család negyedik gyermeke Maria, 1875-ben Velencében hozzá megy Alexander von Thurn und Taxis-hoz, aki messziről leszármazottja a Della Torre-nak és fia Hugo Maximilian-nak, aki a Thurn und Taxis-Lautschin-Bohemia-ból származik. Így Maria hozományként a várat ‘viszi’ magával a házasságba. Ebből a házasságból születik 1881-ben Alexander, aki e várkastélyt megörököli. Vittorio Emanuele III. Savoia-i olasz királytól, elsőként megkapja a Duino Kastély I. hercegének címét és felveszi az olasz állampolgárságot 1923-ban, valamint felveszi a Della Torre e Tasso Duiono hercegei nevet mind saját magának, mind leszármazottjainak, akik mai napig a kastélyban élnek. Ebben a kastélyban kezdi megtervezni a Duinoi Elegia-ját az író és költő Rainer Maria Rilke, míg műve írása közben Maria della Torre e Tasso (született Hohenlohe) hercegnője felkeresi a kastélyt, így az író a művét a hercegnőnek ajánlja fel, aki ettől kezdve az egyik legelkötelezettebb támogatója lesz. A költőről egy fantasztikus panorámával rendelkező, 2km hosszú (kiránduló) ösvényt – utat neveznek el. Il sentiero Rilke…, aki erre jár nem szabad kihagynia… Az ösvény alig meredeken ível felfelé, fehér kavicsokkal tarkított hepe- hupás úton.
A Duino kastély legendája a fehér Dáma legendája, aki a az egyik herceg felesége volt és legenda szerint belevetette magát a tengerbe és sziklává változott, amely jól látható a partról.
A Kastély nyitvatartása májustól szeptemberig minden nap : 9.30 tól 17.30 ig ( kivétel kedden) . A téli hónapokban csak hétvégén 16.00-ig.

Wrong coordinates “Cos’è il romanticismo”
Il desiderio di fuga verso terre lontane, paesi selvaggi che possono essere i mari o montagna Ritorno al ” paradiso ” perduto : la Grecia antica,ritorno al cristianesimo,o perche no tornare al medioevo.Il “romantique” ( in francese) definisce il rapporto sentimentale tra natura e stato d’animo : di perfezione ,armonia,amore.
Se vi piacciono i posti romantici potete andare al Castello di Duino che si trova da un ora di strada di Bibione
Passeggiare lungo le mura a picco sul mare, anche se ci capita di farlo con il vento, … E’ un posto romantico.
Viali romantici con le bellissime pregiate statue,antichi pozzi ,le fontane, le vegetazione mediterranea di cipressi,tassi,pini,le cascate dei fiori ,imponenti cespugli di ortensie formano un suggestive posto incantato.Il castello si affaccia sul mare e ogni giorno potete godere di magnifici panorama sul mare.
Il pubblico può oggi visitare una quindicina di sale del castello, nelle quali sono conservati raffinati cimeli tra cui il pianoforte suonato da Franz Liszt, una rara casa di bambole e documenti autografi di Napoleone Bonaparte.

 

Az íróról:

 

Véleményezd!