Szent Venerio szerint a tengeri sárkány megfutamodott amikor meglátta a tűzet,igy soha többet nem kellett a matrózoknak a Földközi tengeren félniük.Úgy tűnik,hogy az 560 –ban született Szent Venerio remete katolikus egyház szentje,oly annyira jól végezte a dolgát,hogy a világítornyok védőszentjévé avatták.
Nos tengeri sárkányokkal már nem, de nyaraló házisárkányokkal biztos találkozhatunk útón- útfélen, amelyek felismerése nagyon könnyü feladat,hisz mindenki menekül tőlük.

A Bibionei világítótorony Bibione keleti részén a Tagliamento folyó deltájánal található, amelynek a 21 méteres tornya fénykorában 15 mérföldről látható volt.
A Bibione világítótornyot 1917 –ben lebombázták de amit rögtön újjá is épitettek.Kezdetben mint minden világitótorony tűzzel működött, majd 1952-ben a villamosítás után hatalmas felerősitett lencsékkel üzemelt, amelyet 1973 óta teljesen automtizáltak.
Sajnos a tengerpartnak ez a szakasza folyamatosan ki van téve a tenger eróziójának igy, a vílágitótorony ma már nem lát el fontosabb funkciókat.

A természetvédelmi környezetben található világitótorony a romantika kedvelőinek kedvelt helye, akár kerékpárral akár gyalog az élmény annyira felemelő,hogy nem érdemes kihagyni senkinek.

A világítótornyoknak a fontos alakja mindig a “toronyőr” volt. Az ókorban ez a cseppet sem könnyü feladat a rabszolgáknak jutott akik a fákkal tulajdonképpen egész éjjel tábortűzet raktak. A középkorban, ez a funkció kolostori szerzetesek végezték, amely óriási segítség volt a hajósoknak.
A XIX. századig az őröknek továbbra is a lámpák üzemanyaggal való ellátása,a lencsék tisztán tartása valamint a lámpák ki és bekapcsolása volt a feladata,mig létre nem jött a lencsék mechanikus (gépi)forgatása.
Az 1907 év forradalmi volt, hisz feltalálták szolár szelepet,emely lehetővé tette a fényszórók napfénnyel történő automatikus mükődését (feltalálója Nobel díjat kapott.

Il santo del mare

Venerio era un semplice monaco che in una circostanza fu messo in fuga, un pesce dragone che terrorizzava i marinai nel Mediterraneo. Nos solo salva i marinai ma si dice che gli guidasse nella giusta direzione accendendo dei fuochi al calare dell’oscurità.
Venerato come santo dalla Chiesa cattolica e protettore dei fanalisti.

La strada era lunga la figura importante nel faro è sempre stata il guardiano del faro.Nell’antichitá furono probabilmente schiavi alimentare per tutta la notte i faló.Nel Medioevo venne svolta dai monaci dei monasteri ad arrivare dal antico dal moderno inventori: il rifornimento della lampada,i vetri delle lenti fino ad arrivare alla valvola solare, che introdotta nei fari permettendo l’accensione e lo spegnimento automatico con la luce (per questo invenzione fu insignito il premio Nobel). Tuttavia la funzione del guardiano rimase ancora per diversi anni, in parte anche per compiti di personale di salvataggio in caso di necessità. Ma con l’evolversi anche dei sistemi di assistenza alla navigazione anche tale funzione è cessato.L’ultimo guardiano del faro ha cessato il servizio nel 1990.

Il faro di Bibione si trova a delta del fiume Tagliamento. Costruito a inizio Novecento e distrutto un bombardamento nel giugno del 1917 ma fu subito ricostruito, dalla torre di 21 m è visibile fino a 15 miglia dalla costa.

Il Faro di Bibione si trova nella riserva naturalistica vicino della pineta e vale la pena visitarlo camminando a piedi o percorsi in bicicletta o al cavallo.

Az íróról:

 

Véleményezd!