imagesHol volt hol nem volt,nos volt egyszer egy vár amelyből ma már csak romok maradtak.

Ugyan már kit érdekel ha már belőle szinte semmi nem látszik?

Nos ez a vár mégis érdekel minket,hisz az olaszok híres habzó bora Prosecco a nevét innen kapta és amelynek szőlőjét ma már a Conigliano kisváros lankás dombjain is termesztik, s ahol nemrég jártunk férjemmel hisz a jó bornak nem kell a cégér!mu

Így nemcsak munkáról szól a nyaram hanem egy kis kikapcsolódásról is!

Miután leparkoltunk neki álltunk a kaptatónak hisz a várba csak gyalog érdemes menni ,különben is egy kis mozgás nem árt meg.

WP_000850A városfal előtt egy csodás fotó majd azon áthaladva egy kis kápolnához érünk amely csak kívülről tekinthető meg: L’oratorio dell’Annuziata amely a XV. századból származik nos bámészkodás ide vagy oda lassan haladunk előre mert én ámulok bámulok, amikor hirtelen dudálásra ébredünk és elsuhanna mellettünk egy fehér Jaguar autó. Amíg a férjem elismerően félre áll addig én a 12 éves Fiat autónkra gondolok amit mindig megsimogattok mikor haza érkezem karácsonykor Budapestre.

Nos már javában fent vagyunk a hegyen –úton amikor mintha sötét mély erdőbe járnánk árnyas fák között találjuk magunkat ahol körpanoráma fotót készítünk.

WP_000861Végre megérkezünk és mit hoz a véletlen egy elegáns esküvő szemtanúi lehettünk, mit ne mondjak elámultam amikor megláttam a nem fehér ruhás menyasszonyt de hát ahány ház annyi szokás.

 

 

 

 

Mindenesetre egy fél profil fotót sikerült készítenem és azt is végig néztük ujjongva,hogy körbe tekerik wc papírral a piros autót.WP_000865

 

 

 

 

A Kastély a Colle di Giano dombon található amely Conigliano egyik legrégebbik épülete és ami a város mai büszkesége.

Sajna hétfő van és a torony zárva de mivel jó magyar lévén semmi nincs lehetetlen felfedezem, hogy az esküvőt itt lesz megtartva és még mielőtt a menyasszony ide érne egy mosollyal felfegyverkezve belógok, amit az önkormányzat embere :

-“ Van 5 perce asszonyom”- mondattal zárul.WP_000856

Ez sikerült kifelé menet eldicsekszem hálásan emberünknek,hogy Bibionéban dolgozom és nemrég voltam egy tengerparti esküvőn mint tolmács amely felejthetetlen volt számomra.

Az antik középkori kastélyból: a harangtorony amely az antik dóm részét képezte és a várfal egy része maradt fent ami a szó nemes értelmében is gyönyörű.

Innen fergeteges panorámában lesz részünk, hisz ellátunk egészen a Velencei lagunákra de amikor már a férjem által felkínált Tiramisu-t kanalazunk(itt fent egy kávézó is van) mennydörgés hallatszik..

Uccu neki fizetünk gyorsan és utunkat lefelé vesszük, amikor felfedezünk egy irdatlan szűk macskaköves utat a “Calle degli Asini”(Szamár út) amin a férjembe belecsimpaszkodva haladunk lefelé és amin mélyen megtisztelve érzem magam de jaj amilyen lassan araszolunk lassan úgy érzem magam mint egy kifáradt öszvér!

 

Ha erre jártok jó:áááááá-zást kívánok nektek is (férjem lába amire lefelé menet állandóan ráléptem)!

r

Ime egy kis érdekesség:

Tudtad e ,hogy Friuli Venenzia Giulia tartományban található Cormons amely Prosecco-tól mindössze 42km re található…Nos itt még nem voltam pedig Cormons testvérvárosa nem más mint Magyarországi Tokaj város amelynek borvidéke a világhírű UNESCO örökség listáján is szerepel 2002 óta.

Vinum Regnum-Rex Vinorum Királyok Bora-Borok Királya!

Azt már csak úgy mondom,hogy IV.Béla királyunk tatárjárás után olasz szőlőműveseket hívott ,akiket a Magyarországi települések mint Olaszi (Bodrogolaszi), Sárospatak és Liszka (Olaszliszka) is jeleznek.

 

Tokaj(Ungheria) è l’unica regione vinicola dichiarata Patrimonio dell umanitá. La sua fama, comunque, è molto precedente al riconoscimento dell’UNESCO dal momento che qui viene prodotto il più antico vino :il Tokaj Aszú.

z

 

Az íróról:

 

Véleményezd!