Árnyas fák között lépkedtem idén tavasszal és olyan szerencsém volt,hogy ingyenes tárlatvezetésen találtam magam a szabad ég alatt.A hely olyan szép, a susógó fák mintha csak nekem intenének az alkonyati napsütésben.
Mi magyarok amúgy is imádunk kalandozni ,amikor mintha a szemem káprázna egy régi autó sejtelmes alakja tünik fel és furcsa árnyak suhannak el mellettem, mintha egy férfit látnék egy nővel suttogni a fák mögött,amikor hirtelen megkopogtatják a vállamat, ijedségemben akkorát ugrok mint a nyúl:
-Asszonyom ez magánterület kérem ide ne lépjen be!

Már majdnem abban a hiszembe voltam,hogy kísértetet láttam amikor a tárlatvezető elmeséli,hogy a hely Ernest Miller Hemingway amerikai irodalmi Nobel-díjas regényíró és Adriana Ivancich szerelmének, találkozásának és megismerkedésének a helyszíne is egyben.

Na kérem jó kis helyre csöppentem jobb félni mint megijdeni ,most már szorosan a csoport mögött haladok ,hogy még véletlenül se maradjak le,mert még egy kopogtatást nem élnék túl ebben biztos vagyok,hisz inamba szállt a összes bátorságom.
Az idegenvezetötől megtudom,hogy a Ivancicy család nemcsak Velencében rendelkezett palotákkal mint a Hotel Gritti hanem itt a folyó mentén is építettek egy vidéki kastály kuriát, ahol ellenőrzés alatt tartották a mezőgazdasági területeket s ahol helyet kaptak a gabonaraktárak is.
A villa a második világháborúban erősen megrongálódott és csak nemrég kezdődtek meg a nagyobb felújitási munkálatok.Mivel egy majdnem kisértettel való találkozás erősen fúrja az oldalamat még megvárom ,hogy megtudjam az igazat:

Ernest Miller Hemingway az 1950-ben írt „A folyón át a fák közé” (Across the River and Into the Trees) című regényének az alapját, a saját késői szerelme ihlette meg Adrianaval. A találkozásuk idején az író már az ötvenes évei elején járt,míg a grófkisasszony alig 19 éves volt.A szerelem egyesek szerint plátói, míg mások szerint sokkal többröl volt szó,hisz a könyvet sokáig az író kérésére Olaszországban nem jelentteték meg,hogy elejét vegyék a pletykáknak, hisz ebben az időszakban az idös író már Amerikában élt mig Adriana Olaszországban maradt aki késöbb férjhez ment és gyermekei születtek.
A sors fonákja,hogy mindketten (20 év különbséggel) öngyilkossakak lettek.
Az idegenvezető még mesél és mesél, amikor észbe kapom te jó ég már vacsora idő van, igy nem marad más hátra mint irány hazafelé.

Ernest Miller Hemingway az öreg halász és a tenger című kisregényéért megkapta 1953-ban Pulitzer-díjat majd egy évvel később az irodalmi Nobel-díjat is.
Híres regénye még : Akiért a harang szól (1940) .
Azt is kevesen tudják,hogy Hemingway jó barátja volt a magyar származású Robert Capanak eredeti nevén Friedman Endrenek a vílághíres magyar származású fotográfusnak akit Londonban ismert meg.

Bibione töl alig 15 km található a Ivancich villa romjai.
A szerencsénk van a kapuja is nyitva van.

Lui è quasi cinquant anni un scrittore affermato e conosciuto tutto al mondo,lei ne ha diciannove proviene da una famiglia aristocratica è una bellezza raffinata.
Fra di due nasce un amore bello ma è difficile :un amore platonico o vero non si sa.Gli ambienti,la campagna tra Veneto e Friuli nasconde il loro segreto : un uomo maturo e una donna giovanissima e il viaggio tra Europa e America dove nasce un romanzo :Di là dal fiume a tra gli alberi.
Il grande uomo è Ernest Hemingway e Ariana Ivancich la musa.l’ultimo incontro ancora a Venezia nel 1954 dove si lasciano per sempre,Hemingway per proteggere Adrianna dalle maldicenze impedisce che il romanzo venga tradotto in Italia ma il scandalo arriva e per incidenti e depresso nel 1961 Hemingway si toglie la vita lo stessa fine aspetta Adrianna 20 anni più tardi.
Adrianna nella sua vita prova a raccontare la verità nel suo autobiografia :La torre bianca ma sembra tutto inutile.
Noi non resta altro che tornare nella campagna al confine fra Friuli e Veneto e fare un lungo meditazione e una grande passeggiata…

Wrong coordinates

Az íróról:

 

Véleményezd!