Repülő csészealj avagy Buborékok

Aki erre jàrna kérek tőle egy fényképet hisz buborékokat utoljára gyerekkoroban fújtam csodás szappanbuborékokat amelyek egy pillanatig tartottak..

Ezek a szappanbúborékok viszont valaki pálinkás jókedvében tervezte meg az  biztos:

2004-ben a Nardini cég alapitás 225. évfordulóját egy  modern építészeti alkotással  méltóképpen ünnepelte létrehozva  Massimiliano Fuksas  építész remekművét : Bolle-t “Buborékot”.

Ez az érdekes kutatólaboratórium amely a minöségi ellenőrzések fellegvára amely összekötti nemzetközi szinten a szeszes italok és likörök világát amelynek belsejében előadóterem,  ügyfelek és egyre több látogató adja egy másnak át a kilincset.

Szent Fazék vagy Szentek Itala

A gyomorkeserű  ahogy pótapám mondja kis mértékben gyógyszer nagy mértékben Részeg.Ha nem szeretnénk az úton  négykézláb átkellni érdemes kis mértékben inni ebböl az  Isteni nedűből.

Szent József Villája amely régen Villa Angarano-Morosini nevet viselte és amely a báloknak és vigaságoknak szinhelye volt  a Brenta folyó mentén fekszik pár percnyire a város szimbóliumától s amelyet a jezsuita szerzetes rend vásárol meg 1921-ben,hogy egy új noviciátus házat hozon létre.Az akkori(és mostani) építési törvények tiltása miatt a klasszikus villa nem  átépithatő igy a rend vallási oktatási házaként müködik tovább mai napig is.

 

Bassano del Grappa  északkeleten található Veneto régió szivében  Vicenza, Padova és Treviso városok közelében.Kevesen tudják,hogy Bassano di Grappa területén  a római kori romokat megelőzöen már   XI és IX krisztus elötti idöszak során nekropoliszi város volt amelyet a leletek sokásága bizonyit. Bassano ősi neve valószinü Fundus Bassianus volt amely jelezte Bassaio a tulajdonában lévő  mezőgazdasági területeket. Lombard idöszak (568-774 majd frank (774-888)után 998 ban már városként emlegettik és 1150 már kastélya van a községnek. Ezzelini család 1085 április 29-én más nemesi urakkal mint Camposampiero család , köztük néhány tagja a család Camposampiero tett egy tekintélyes adományt ajándékoz a Villanovai Santa Eufémia kolostornak (jelenlegi Villa del Conte városhoz tartozó Pisani Abáziának Onora zonában).Az adományozó levélben elöször olvasható azok a nevek mint Bassano és Margan.Ezzelino III.  Nemes úr halála után a Bassanai lakosok Padova város alá kerülnek és megtartva birtokok és kiváltságok jogait  Bassano városként.1260 tól  Vicenzai fennhatóság mely idöszak  kedvezö Bassano önellátósági jogaira nézve is.

Padova,Verona,Padova követti a sort 1388 Visconti család zárja a sort helyet adva 400 évre a  Velencei Köztársaságnak (1404 töl) megtartva számos kiváltságos jogait hisz  szinte összeforr az új köztársassággal .Bassano kormányzását velencei nemesi családok látják el karöltve a Bassani nemes családokkal.Velencei köztársaság majd 400 uralma alatt kiemelkedö művészek születnek mint a  festő család Da Ponte vagy Remondini nyomdász család amelyel az egész világ megismeri Bassano eszményi és kulturális értékeit is. Velencei szenátus 1760 december 27-én  Bassano-t városi  rangra emeli.

1796 Napóleon korszaka 1797  Venenzia köztársaság vége majd ezt követi 1814 –ben osztrákok és et követöen  1815  Lombard –Velencei  királyság része 1866 tól Olaszország részét képezi.

 

A város szimboluma :Alpinistàk hidja

A  Brenta folyó felett ivelő hid amelyet öreg hidnak másnéven  Ponte Vecchio-nak illetve Ponte degli Alpini- Alpinisták  hidjának is neveznek s amelyet Gerardo Maurisio dokumentjai már emlit az évszázadok során  számos beavatkozások és helyreállítást élt meg .Az 1569 évben a kor hires épitésze Andrea Palladio egy 1557 hid tervek alapján új fahidat készitetett amely idövel tönkrement és amit 3 évvel késöbb újáépitett  Bartolomeo Ferracina épitész és az évszázadok során több helyreállitást él meg.
Sul ponte di Bassano
là ci darem la mano
là ci darem la mano
ed un bacin d’amor.

 

Az íróról:

 

Véleményezd!