Ódon falak között lépkedek és tisztán hallom a csendet, hisz csak a lépéseim koppogását hallom a kövön , ahogy az apátság falai között lépkedek..Olyan érzésem van, mintha szembe jönne velem a múlt mintha megelevenednének a falak között az én emlékeim is.

A hatodik  csodád érzékszervünk a :Tudat!

Nap mint nap fohászkodunk ,ki ezért , ki azért hisz mindenki hisz egy kicsit a csodában!
Várjuk a csodát, pedig a csoda itt van a közelünkben: A csoda te vagy, csak nézz a tükörbe, ha nekem nem hiszel ha úgy érzed már nem birod tovább. Hatalmas csoda, hogy létezel már a megszületésed egy csoda volt,növekedésed és álmaid.. Igaz most már ott vannak a ráncaink, az őszülö hajunk és nem vagyunk már fiatalok, vannak gondjaink és bánataink,mindenki viszi a maga keresztjét, de még minden nap megpróbáljuk a lehető legjobbat kihozni magunkból és a legtöbb amit adhatunk : a gyerekeinknek és környezetünknek az emberi értékeket. A csoda mi vagyunk!

Sesto al Reghena-ban Friuli megye nyugati szélén található Bibione-tól alig fél órányira, román stílusú harmonikus gyönyörü apatság. A kis falu (borgo) központjában található az Abbazia di Sesto bencés di Santa Maria in Silvis apátság, amely nevét hatoddik mérföldkőre eső Julia Concordai Sagittaria-tól az akkori római koloniától kapta. A tudósok egyetértenek abban, hogy az eredeti apátság épitési dátuma 735. év környékére tehető, amelyet Cividale városából származó három testvérnek köszönhettünk : Erfo, Anto és Marco akik Péter herceg fiai voltak.
A Nonantola apátság levelei között található az a dokumentum (“Charta donationis” 762.május 3) amelyben az alapitó tagok kinyilvánítják döntésüket ,amiben lemondanak a világi életröl belépve a kolostori rendbe, valamint összes jelentős értéküket és gazdaságukat felajánják a kolostornak. A Lombard Friuli akkori legnagyobb kolostorját 899.-ben magyarok letarolták és a földdel egyenértékűvé tették.(Ki nem ismerné a mondást? –„ A sagittis Hungarorum bera nos, Domine!” „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!”).
Mégis a romoknál kezdődöt az új csoda: megszületett a hatalmas kolostor, amelyet ma is megcsodálhatunk a művészet ékszerét, a román stílusú bencés európai jelentőségű remekművet.A helyreállitási munkák nagyban volt köszönhető Adalberto II.(960-965) apátnak.(A keresztény egyház kolostorjainak legfőbb elöljárója az apát, aki részben, de nem teljes joghatósággal is rendelkezett.)

Az apátok meghatározott sorendben követték egymást,az első 775 –ben Albino volt,aki kolostor élére került,majd Tommaso de Savioli zárja 1431 –ben a sort. Az ezt követő idöszak 1441 –ben Pietro Barbo velencei patrícius (II.Pál pápa) nyitotta meg majd az ezt követő apátok elsősorban velencei bíborosok és főpapok folytatták, az utolsó Giovanni Corner (1763-1789) volt. Ezt a kort övezett a legnagyobb pompa is dicsfény is.

Érdemes felkeresni a Sesto Reghena-i apátságot ahol több száz éves freskókat csodálhatunk meg, ezenkivül kriptája értékes emlékek tárháza ,hisz nemcsak Szent Anastasia márvány urnája találhatjuk itt, hanem ahogy a régészeti leletek is alátámasztják az Isteni Agusztus császár idejében itt már egy neki szentelt templom állt, igy az itt talált kincsek európai jelentőséggel birnak.

Sesto Reghena kolostor nyitvatartása : 9.00 töl 12.00-ig és 15.00 töl 18.00 óráig. A Vasárnapi mise idején tilos zavarni a hívőket ( mise időpontja : 8.00 ,10.30 és 18.30 kor)

 

Egy kis kitérő : A 895 –es években Árpád fejedelem már Kárpát medence ura és hivei,szövetségesei ebben az idöszakban már Nyugat Európában kalandoznak.
Viszont még valaki a pusztitó magyarokat szidná érdemes egy pillanatra elgondolkodunk.
Néha az ember nem tudja ki az ellenség és ki a megbizott ?A Nyugat Europa akkori uralkodói a magyarokban elsősorban egy jó sikeres hadsereget láttak ,amelyek kényelmesen belefértek az egymás elleni viszályok leküzdésében hisz gyakran a magyarok lettek felbérelve a piszkos ügyek elintézésében.Döntő csata 899 szeptember 24-én történt a karintai Arnolf keleti frank felkérésére a friuli őrgrófjával szemben akinek a területének megszerzése volt a cél.Az óriási magyar sikert, követő években a magyarok végig kalandozták Friuli területét egészen a Pó síkságig. Mivel Karintiai Arnolf még ugyanebben az évben életét vesztette igy a vele való szövettség megszűnt 900 –ban a magyarok békét kötöttek Berengárral, majd Pannóniát szerezték meg és itt kezdödik a Csodás Magyarország története.

Sesto al Reghena (Pordenone)

A chi vi arriva per la prima volta non mancheranno la sorpresa e poi la gioia di una bella scoperta. L’ Abbazia di Santa Maria appare quasi una immersione in un passato che restituisce al visitatore ambienti, situazioni, suggestioni spiritualmente appaganti.Si merita di una scoperta :il fiume Reghena che scorre nel borgo,il rumore del vento,il silenzio,il proprio amore e mi sembra respirare nel passato.Lasciati andare nell’atmosfera tranquilla!

L’Abbazia di Sesto si trova nella campagna friulana situato alla VI pietra miliare da Julia Concordia Sagittaria (da qui il nome Sesto) è una grande complesso benedettino costruzione romanica armoniosa e singolare.
L’Abbazia Benedettina di Santa Maria in Silvis circondata dagli edifici principali del monastero residenza abbaziale, campanile, cancelleria, loggetta e portico d’ingresso alla basilica.La sua nascita intorno l’anno 735 ad opera degli figli del duca Pietro provenienti da Cividale. Nell’Abbazia di Nonantola si trova un documento :Charta donationis dove il fondatori Erfo, Anto,Marco dichiarono di abbandonare la vita laica e lasciare il loro patrimonio per edificare del monastero.Il Friuli purtroppo fu l’invasione ungheresi a 899 ,ma dalle rovine prese avvio la nascitá dell’abbazia che conosciamo oggi.
L’abbazia ai nostri tempi offre tante cose :degli affreschi ,la cripta con urna di Sant’Anastasia e reparti archeologici.Non dimenticare neanche l’evento (ogni 2 anni pari) il Presepe Vivente a Natale che a 2014 toccava 13.000 presenze.
Orari della Sante messe sono da lunedì a sabato :18:30 invece la domenica alle 8:00,10:30,18:00.

Wrong coordinates

Az íróról:

 

Véleményezd!